Nema prihvatnog centra

Tuzla: Migranti borave u sigurnim kućama

Sigurne kuće utočište migrantima
Vijesti / Flash | 11. 01. 2021. u 08:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Tuzli i dalje nema prihvatnog centra za migrante koji kroz taj grad već treću godinu cirkuliraju, ali su otvorene samo za njih dvije sigurne kuće, gdje im se pružaju interventna pomoć i privremeni smještaj.

Hranu i odjeću uglavnom dobivaju od humanitarnih organizacija.

"Radi se o obiteljima s djecom, povrijeđenim, ženama ili pojedincima koji zahtijevaju dodatnu zaštitu. Sigurne kuće su prostori gdje oni bivaju smješteni, po dolasku se prijavljuje ta adresa, napravi se procjena, koordinira se s drugim organizacijama, napravi se plan za njihove primarne potrebe", pojasnio je Danijel Vasilj iz Centra za pružanje usluga u zajednici "Puž" Tuzla.

Vasilj dodaje da postoje dvije kuće u Tuzli s kapacitetom smještaja za 50 osoba, a trenutno ih je smješteno 41.

Među njima je i povrijeđeni migrant, koji je ranjen nožem na ulici, a čije su povrede okarakterizirane kao teške, ali je u stabilnom stanju, a policija radi na rasvjetljavanju događaja.

U jednoj sigurnoj kući smješten je i Hasan iz Maroka.

"Ova kuća nam pruža mogućnost da se odmorimo, okupamo i čujemo s obitelji. Ovo je zaista jedno sigurno mjesto", kaže Hasan i dodaje da ne želi ostati u BiH, već se domoći Francuske ili Njemačke.

Koliko migranata je registrirano u Tuzli u prosincu i siječnju, nije poznato jer iz MUP-a TK su kazali da podaci još nisu prikupljeni.

Po posljednjim informacijama, u novembru prošle godine je u TK zabilježeno oko 500 migranata, što je višestruko manji broj nego u ljetnim mjesecima.

Kopirati
Drag cursor here to close