Završeno ročište

Tužiteljstvo zatražilo pritvor za Dudakovića i ostale, obrana se protivi

Tužiteljica Vedrana Mijović zatražila je da Sud BiH odredi jednomjesečni pritvor Dudakoviću i ostalih 12 osumnjičenih zbog sumnje da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke.
Vijesti / Flash | 29. 04. 2018. u 08:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završeno je ročište o prijedlogu Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora generalu Atifu Dudakoviću i ostalima.

Tužiteljica Vedrana Mijović zatražila je da Sud BiH odredi jednomjesečni pritvor Dudakoviću i ostalih 12 osumnjičenih zbog sumnje da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke.

Mijović je istaknula da je bivši zapovjednik Pete postrojbe Armije BiH Atif Dudaković i 12 ostalih osumnjičenih sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu protiv srpskog stanovništva kroz progon, ubojstva i druge zločine, prenosi BIRN.

Uz prijedlog, Mijović je Sudu predala povjerljivi popis svjedoka koje planira saslušati u sljedećem razdoblju, a na koje bi, kako je rekla, osumnjičeni mogli utjecati.

''Osumnjičeni su utjecajne osobe u svojim zajednicama i znaju svjedoke, ili lako mogu pretpostaviti o kome se radi, i postoji realna opasnost od utjecaja na svjedoke'', rekla je Mijović i dodala da su brojni do sada saslušani svjedoci tražili mjere zaštite iz straha za sebe i svoje obitelji.

Tužiteljica je obrazlažući osnovanu sumnju pročitala iskaze više od deset zaštićenih svjedoka, bivših pripadnika Pete postrojbe Armije BiH, koji su naveli da su vidjeli ubojstva ratnih zarobljenika i civila na području općina Bosanski Petrovac i Ključ.

Neki od njih, kako je rekla Mijović, rekli su da su lično čuli Dudakovića kako naređuje ubojstva.

Tužilaštvo BiH sumnjiči Dudakovića s Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šildedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zgojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Korjenićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Bosanske krajine.

Dudaković se sumnjiči i za zločine nad civilnim stanovništvom počinjene na području Autonomne pokrajine Zapadna Bosna.

Odvjetnici Asim Crnalić, Fahrija Karkin i Ifet Feraget su kazali da su u petak u 21 i 22 sata bili na ispitivanju u Tužiteljstvu, nakon čega su dobili dokaze, te da zbog toga nisu imali priliku da ih detaljno prouče. Zbog toga, kako su rekli, nisu u prilici da suštinski ospore osnove sumnje, mada je Crnalić rekao da Dudaković nikada nije bio u selu Krnjeuša, što se navodi u prijedlogu Tužiteljstvo BiH.

Samardžić će u nedjelju donijeti odluku o pritvoru, prenio je BIRN.

Kopirati
Drag cursor here to close