Ubojstvo generala Šantića

Tigar ostaje na slobodi, Tužiteljstvo traži da se istraga prebaci drugoj županiji

Psumnjičeni ostaju na slobodi do daljnjeg, a sada se čeka očitovanje Vrhovnog suda FBiH po pitanju zahtjeva Tužitelsjtva USŽ.
Vijesti / Flash | 25. 12. 2017. u 18:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo USŽ uputilo je danas pismeni prijedlog Vrhovnom sudu Federacije BiH da delegira predmet Hamdija Abdić i drugi nadležnom sudu na prostor neke druge županije, potvrđeno je za Klix.ba.

Nakon što je prije nekoliko dana Kazneno vijeće Županijskog suda u Bihaću ukinulo prvostupanjsku odluku suca za prethodni postupak u predmetu ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića, u Županijskom sudu u Bihaću danas je održano ročište za ponovno odlučivanje o prijedlogu Tužiteljstva USŽ za određivanje pritvora prema osumnjičenima Hamdiji Abdiću, Dedi Karabegoviću, Jasmiru Topalu, Ramizu Bajramoviću i Enveru Keranoviću koji se sumnjiče da su počinili kazneno djelo ubojstva generala Šantića.

Na ročištu koje je zakazano u 12:30 sati Tužiteljstvo USŽ dostavilo je pismeni zahtjev za izuzeće suca za prethodni postupak u ovom predmetu Reufa Kapića, no zahtjev je odbijen od strane Županijskog uda.

Na nastavku ročišta u 14 sati Tužiteljstvo o je dostavilo novi prijedlog. Ovaj put, upućen je pismeni prijedlog Vrhovnom sudu FBiH da "zbog važnih razloga delegira drugi stvarno nadležan sud na prostoru druge županije da postupa u ovoj kazneno-pravnoj stvari".

Kako je za Klix.ba potvrdio Husein Huzeirović, tužitelj tužiteljstva USŽ u ovom predmetu, osumnjičeni ostaju na slobodi do daljnjeg, te se sada čeka očitovanje Vrhovnog suda FBiH po pitanju zahtjeva Tužitelsjtva USŽ.

Podsjećamo, Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović uhapšeni su po nalogu Tužiteljstva USK 11. prosinca zbog sumnje da su počinili kazneno djelo ubistva generala HVO-a Vlade Šantića koje se dogodilo u noći s 8. na 9. ožujak 1995. godine u Bihaću.

Dan kasnije, Tužiteljstvo USŽ zatražilo je određivanje mjere pritvora osumnjičenima zbog sumnje da bi mogli utjecati na istragu i da bi njihovim puštanjem na slobodu moglo doći do uznemirenja javnosti, no Županijski sud u Bihaću odbio je taj zahtjev, nakon čega su pušteni na slobodu. Ipak, 18. prosinca Kazneno vijeće Županijskogsuda u Bihaću ukinulo je prvobitno rješenje, a predmet je pononvo vraćen sucu za prethodni postupak.

Kopirati
Drag cursor here to close