Osumnjičeni Jahja Vuković

Tužiteljstvo se žalilo na ukidanje pritvora ISIL-ovcu

Tužiteljstvo BiH uputilo žalbu na odluku o ukidanju pritvora optuženom za kazneno djelo terorizma
Vijesti / Flash | 24. 03. 2021. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj iz Odsjeka za terorizam, uputio je žalbu, tražeći da se osumnjičenom Jahji Vukoviću (1999.), odredi mjera pritvora.

Tužitelj Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH, uputio je žalbu na odluku Suda BiH, kojoj je ukinut pritvor osumnjičenom Vuković Jahji (1999.), kojem je u tijeku sudski proces zbog kaznenog djela

organiziranje terorističke grupe iz članka 202d. stavak 2. u svezi sa stavkom 1., a sve u svezi s člankom 201. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je boravio na području Sirije i Iraka, te sudjelovao u terorističkim aktivnostima i borio se u okviru struktura ”Al Nusra Front” i tzv.”ISIL-a”, koje su od strane Vijeća sigurnosti UN-a proglašene terorističkom organizacijom, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi se nakon sloma i poraza ove terorističke organizacije, skrivao na području Turske, gdje je uhićen i izručen pravosuđu BiH.

S obzirom na to da se navedeni nije dragovoljno predao pravosuđu BiH, te da se nakon sloma struktura tzv.”ISIL-a” skrivao na području R Turske, te da je njegovo lociranje i izručenje bilo rezultat koordiniranog djelovanja institucija BiH i partnerskih institucija unutar anti-terorističke koalicije, iz razloga bitne povrede odredbi kaznenog postupka i pogrešno ili nepotpunog  utvrđenog činjeničnog stanja, tužiteljstvo je uložilo žalbu, smatrajući da i dalje egzistiraju pritvorski razlozi opisani u članku 132. stavak 1. točke a) i c) ZKP BiH, kojom se traži ponovno određivanje mjere pritvora za optuženog.

 

Kopirati
Drag cursor here to close