Nakon pisanja CIN-a

Tužiteljstvo provjerava izaslanike i savjetnike

Vijesti / Flash | 18. 08. 2017. u 13:59 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužilteljstvo KS provjerava zloupotrebu naknade za odvojeni život zastupnika Doma naroda Federalnog parlamenta i zapošljavanje savjetnika Lidije Bradare, predsjedavajuće ovog doma.

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo (KS) otvorilo je predmet u kojem će provjeriti zakonitost korištenja naknade za odvojeni život izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), kao i zapošljavanje savjetnika Lidije Bradare, predsjedavajuće ovog doma.

Predmet je otvoren nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio istraživanja o lažnim smještajima izaslanika i zapošljavanju osam savjetnika Bradare.


''Otvoren je predmet povodom oba ta pitanja, oba vaša istraživačka teksta'', kazao je Alem Hamzić, glasnogovornik Kantonalnog tužiteljstva.

Izaslanicima u Domu naroda PFBiH kirija za zakup stana je jedan od prvih uvjeta za ostvarivanje prava na naknadu troškova odvojenog života u Sarajevu.

Izaslanici su ugovarali niske kirije za stanove koji su neuvjetni za život ili daleko od Parlamenta FBiH. U velikom broj stanova koji su plaćeni za zastupnike u stvari žive drugi ljudi, pa ih polovina izaslanika ne koristi.

Dom naroda nema sustav kojim bi kontrolirao način na koji izaslanici koriste ovo pravo. Od početka 2015. do polovine 2017. za troškove odvojenog života od obitelji za 35 izaslanika iz ove institucije je potrošeno nešto više od 825.000 maraka.

CIN je otkrio i da pet od osam savjetnika koje je imenovala Lidija Bradara nisu imali pet godina radnog iskustva, kako predviđaju federalni propisi.

Dužnosnici nisu dužni raspisivati natječaje pri zapošljavanju savjetnika – oni ih sami biraju. Ovo pravo iskoristila je i Bradara prilikom imenovanja svojih savjetnika. Za dvije godine i dva mjeseca na plaće i naknade Bradarinih osam savjetnika potrošeno je više od 306.000 KM iz federalnog proračuna.

Prema Zakonu o državnoj službi FBiH, iako nemaju status državnih službenika, savjetnici moraju ispunjavati iste uvjete kao i kandidati za pomoćnike rukovodećih državnih službenika. Te uvjete ne precizira Zakon nego posebna Uredba, prema kojoj je potrebno pet godina radnog iskustva.

Jednom od njih to je bilo prvo zaposlenje, dok je četvero imalo radno iskustvo od osam mjeseci do dvije godine. Većina njenih savjetnika su članovi stranaka ili rođaci i poznanici političara.

Kopirati
Drag cursor here to close