Sarajevo

Tužiteljstvo kritiziralo sud: “Ubrzajte suđenja za korupciju i kriminal”

Županijsko tužiteljstvo je u godišnjem izvještaju kao problem istaknulo da suđenja traju predugo, što “demotivira tužitelje i crpi tužiteljske i policijske kapacitete”.
Vijesti / Flash | 20. 03. 2018. u 20:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suđenja za organizovani kriminal i korupciju pred Županijskim sudom u Sarajevu traju “neobjašnjivo dugo” i bez jasne dinamike postupka, ističu iz sarajevskog Županijskog tužiteljstva.

Županijsko tužiteljstvo je u godišnjem izvještaju kao problem istaknulo da suđenja traju predugo, što “demotivira tužitelje i crpi tužiteljske i policijske kapacitete”.

“Resursi Tužiteljstva su se trošili na vođenje istraga i podizanje optužnica u najkraćem roku, a nakon toga se optužni akti zastupaju pred sudovima što iziskuje vrijeme i pripreme. Kada se ovo dovede u vezu da postupci u Županijskom sudu traju neobjašnjivo dugo i bez unaprijed utvrđene dinamike suđenja, postavlja se pitanje ‘suđenja u razumnom roku’”, navode iz Tužiteljstva.

Kako navode iz Tužiteljsta, ovakva situacija će dovesti do “nemogućnosti Suda da rješava predmete jer stari slučajevi se ne rješavaju, a već pristižu novi”. Iz Tužiteljstva dodaju kako te činjenice “tupe oštricu krivičnog progona počinitelja”, dok javnost gubi interes za sudbinu tih predmeta.

“Koliko god se Tužiteljstvo angažiralo na kaznenom gonjenju ove vrste kaznenih djela, bez odluke Suda, konačnih rezultata rada u borbi protiv ove vrste kriminala nema”, stoji u izvještaju.

Među predmetima u kojima je optužnica podignuta 2015. ili početkom 2016., a sudski postupci traju, u Tužiteljstvu između ostalog navode “Bosnalijek”, “GRAS”, “Holiday Inn”, “Željeznice”, “Farmaceutski fakultet”, te ističu da u predmetu “Pravda”, iako je prošlo pet mjeseci od potvrđivanja optužnice, postupak još nije počeo.

U Županijskom sudu su istaknuli da se svi postupci organiziranog i gospodarskog kriminala te korupcije vode u skladu sa postojećim kapacitetima, ali da trenutni broj sudaca ne odgovara broju predmeta u radu. U prilog tome navode i činjenicu da je povećan priliv novih predmeta u kojima je optuženo više osoba.

“Dinamiku suđenja u svakom pojedinom predmetu određuje obim predloženih dokaza, odnosno u pojedinim predmetima veliki broj predloženih svjedoka i obimna materijalna dokumentacija. Također, na dinamiku suđenja može utjecati i nedostupnost ili bolest svjedoka i eventualno optuženih”, kažu u Sudu.

Odvjetnik Senad Kreho smatra da su izjave Tužiteljstva vrsta pritiska na Županijski sud.

“Kod tih predmeta su obimne optužnice koje imaju po 300 do 400 strana. U nekim slučajevima su navedeni dokazi Tužiteljstva od 150 svjedoka i pola tone materijalne dokumentacije. Logično je da to ide ritmikom koju odredi predsjednik Vijeća, i na to ne može utjecati ni tužitelj ni branitelj”, istaknuo je Kreho.

Dinamika suđenja, prema Krehinom mišljenju, može zavisiti i od činjenice koliko sudaca ima predmeta u radu te napominje da se postupak ne može provoditi bez izvođenja dokaza Obrane.

Kopirati
Drag cursor here to close