Traže očitovanje

Tužiteljstvo BiH: Sud BiH svojim zaključcima miješa se u rad Tužiteljstva

Zaključak je kolegija, da se VSTV BiH upozna sa navedenim zaključcima te u najkraćem roku očituje o istima, kako ne bi nastupile štetne posljedice.
Vijesti / Flash | 04. 08. 2020. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo BiH zatražit će stav Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH povodom akta dostavljenog od Suda BiH 28. srpnja, priopćeno je u utorak iz Tužiteljstva BiH.

Također, navode da će zatražiti očitovanje, na koji način i uz koje procedure, je došlo do donošenja i selektivne distribucije navodnih 'zaključaka' u Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, održala je Prošireni kolegij glavnog tužitelja i šefova tužiteljskih odjela i odsjeka u Tužiteljstvu BiH, a povodom zaključaka iz Suda BiH, koji su dostavljeni samo pojedinim rukovoditeljima u ovoj instituciji.

Navedeni zaključci, dostavljeni su pojedinim rukovoditeljima i tužiteljima, a u njima Sud ukazuje na navodne 'neregularnosti' prilikom izuzimanja dokumentacije u istražnim predmetima u kojima postupaju tužitelji i ovlaštene službene osobe, te izdavanju usmenih naredbi sudaca za postupanje u predmetima.

Tužitelji su, navode, mišljenja da navedeni 'zaključci' predstavljaju izravno miješanje i opstrukciju rada Tužiteljstva BiH, u borbi za jačanje vladavine prava, te izravno miješanje i opstrukciju u pojedinim aktivnim predmetima u kojima postupa tužiteljstvo, a koji su od izuzetnog značaja za vladavinu prava.

Zaključak je kolegija, da se VSTV BiH upozna sa navedenim zaključcima te u najkraćem roku očituje o istima, kako ne bi nastupile štetne posljedice.

Također, da se od VSTV BiH zatraži da od Suda BiH pribavi detaljne informacije o održanoj sjednici i načinu donošenja zaključka. Dopis će biti upućen i Uredu stegovnog tužitelja.

''Tužiteljstvo BiH će radi zaštite integriteta institucije i tužiteljske funkcije, poduzeti  sve zakonom predviđene mjere i radnje'', stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close