Na aerodromu

Tužiteljstvo BiH traga za dokumentacijom o respiratorima koja se zagubila

"Prema nalogu tužiteljskog tima i uz naredbu Suda BiH vrše se pretresi u potrazi za određenom dokumentacijom", rekao je Grubešić.
Vijesti / Flash | 13. 07. 2020. u 20:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH pretresaju prostorije Međunarodnog aerodroma Sarajevo zbog uvezenih respiratora iz Kine kojima se zagubila dokumentacija, izjavio je Srni glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić.

"Prema nalogu tužiteljskog tima i uz naredbu Suda BiH vrše se pretresi u potrazi za određenom dokumentacijom", rekao je Grubešić.

On je dodao da trenutno ne može govoriti o tome da li je do sada išta izuzeto.

Pojedini mediji objavili su da se pretres vrši jer se, prema neslužbenim informacijama, zagubila dokumentacija od prve pošiljke respiratora iz Kine, kada ih je uvezeno 80.

Istragu u predmetu "Respiratori" provodi Tužiteljstvo BiH zbog uvoza 100 respiratora iz Kine za zdravstveni sustav Federacije BiH posredstvom kompanije "Srebrena malina" iz Srebrenice koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

Osumnjičeni su federalni premijer Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik "Srebrene maline" Fikret Hodžić te direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

Kopirati
Drag cursor here to close