Tužiteljstvo BiH: Nema uvjeta za izručenje Mamića Hrvatskoj

užiteljica Gordana Bosiljčić rekla je da od 32 kaznena djela za koja se tereti samo sedam je počinjeno nakon potpisa Ugovora o izručenju državljana BiH i Hrvatske.
Vijesti / Flash | 23. 07. 2019. u 14:29

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotovo je ročište na kojem se razmatrao zahtjev za izručenje Zdravka Mamića, a Tužiteljstvo BiH tvrdi da nisu ispunjeni uvjeti da se Mamića izruči.

Tužiteljica Gordana Bosiljčić rekla je da od 32 kaznena djela za koja se tereti samo sedam je počinjeno nakon potpisa Ugovora o izručenju državljana BiH i Hrvatske. Ugovor je potpisan 2012., a na snagu je stupio 2014. godine.

Kako prensosi Dnevni avaz, Bosiljčić je ustvrdila da nije ispunjen ni uvjet obostrane kažnjivosti po novoj optužnici koja tereti Mamića za izvlačenje novca iz Dinama.

Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić rekao je i kako je zatražio ukidanje mjera zabrane, zabranu putovanja i javljanja policiji.

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine danas je razmatrao zahtjev hrvatskog Ministarstva pravosuđa koje traži izručenje Zdravka Mamića po drugoj USKOK-ovoj optužnici koja Mamića i šestoricu okrivljenika, među kojima su njegov sin Mario i brat Zoran, tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, oštetili Dinamo za oko 200 milijuna kuna.

Rasprava u Sarajevu bila je pred sucem Mirsadom Strikom.

Sessa komentirao Mamićeve optužbe: Šokiran sam i osupnut!

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa odgovorio je na optužbe Zdravka Mamića da je "nepošten, pokvaren korumpirani sudac koji je ruglo i nije zaslužio da bude predsjednik Vrhovnog suda".

"Meni je žao što čovjek s kojim sam se sreo dva puta u prolazu može i ima dovoljno hrabrosti da tako nešto kaže. Na to ne mogu ništa odgovoriti nego - sretno mu bilo sa svim što radi. U svakom slučaju to je vrlo ružno i nije dostojno nikoga pa ni nekoga tko se nalazi u takvoj situaciji kao Zdravko Mamić", kazao je Đuro Sessa.

Upitan koliko su Mamićeve optužbe opasne, kazao je:

"Opasne su ukoliko se budu uzimale za ozbiljno. Ako se bude uzimalo u obzir tko govori, a ne što govori, onda neće biti opasne, nego će ih se uzeti onakvima kakve one zaista jesu."

Kazao je i da trenutno ne namjerava poduzeti korake protiv Mamića.

"Ne planiram ništa. Šokiran sam i osupnut. Vidjet ću što ću učiniti kad vidim što je sve točno rečeno."

 

Kopirati
Drag cursor here to close