Sastanak tužiteljica

Tužiteljstvo BiH će od Srbije tražiti ustupanje kaznenog gonjenja Edina Vranja

Iz Tužiteljstva su priopćili da će u petak, 15. listopada u Beogradu biti održan sastanak glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić i tužiteljice za ratne zločine Srbije Snežane Stanojković.
Vijesti / Flash | 13. 10. 2021. u 17:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno tužiteljstvo najavilo je da će, nakon podizanja optuženice za zločin protiv ratnih zarobljenika protiv državljanina Bosne i Hercegovine Edina Vranja u Srbiji, podnijeti prijedlog za ustupanje kaznenog gonjenja u ovom predmetu organima BiH.

Iz Tužiteljstva su priopćili da će u petak, 15. listopada u Beogradu biti održan sastanak glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordane Tadić i tužiteljice za ratne zločine Srbije Snežane Stanojković o regionalnoj suradnji i razmjeni informacija o nedostupnim osobama, kao i ostalim relevantnim pitanjima.

„Navedene teme su pokrenute na prethodnom bilateranom sastanku održanom u okviru regionalne konferencije u organizaciji UNDP-a. Na tom sastanku razgovaralo se između ostalog o predmetima Mujanović, Osmanović, Vranj i drugim, te potrebi uključivanja svih relevantnih institucija u obje zemlje u rješavanju ovakvih predmeta“, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

U priopćenju se navodi da će s obzirom na informaciju da je Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije podiglo optužnicu protiv Edina Vranja zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, Državno tužiteljstvo, glavna tužiteljica i rukovoditelji Posebnog odjela za ratne zločine biti upoznati o detaljima i razlozima optužnice, s obzirom da je u Tužiteljstvo BiH donijeta naredba o neprovođenju istrage za Vranja.

Prijedlog ustupanja predmeta, kako kažu u Tužiteljstvu, je rezultat zajedničkog rada tužiteljstva a intenzivna suradnja na ovom i svim drugim predmetima će se i dalje nastaviti.

Vranj, bivši visokopozicionirani službenik Federalne uprave policije (FUP) uhićen je u Srbiji na graničnom prelazu 12. rujna, zbog sumnje da je počinio ratne zločine protiv ratnih zarobljenika u Goraždu, a Viši sud u Beogradu mu je odredio pritvor.

Kako su iz Tužiteljstva za ratne zločine Srbije ranije kazali za BIRN, Vranj je “optužen da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u razdoblju od 1993. do 1994. u općini Goražde, Bosna i Hercegovina“.

Kopirati
Drag cursor here to close