Tužiteljstvo vs MUP

Tužiteljica: Svih osam prijava protiv Sefića je procesuirano

Vijesti / Flash | 18. 10. 2016. u 19:16 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na hitnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo danas se obratila glavna kantonalna tužiteljica Dalida Burzić.

Iskazavši kako cijeni zanimanje građana i angažman Vlade za zabrinutost u Kantonu Sarajevo, Burzić je poručila kako Tužiteljstvo ne odgovara za sigurnosnu situaciju u Sarajevu, nego je nadležno da goni počinitelje kaznenih djela i da ih otkriva.

"Ne skidamo sa sebe odgovornost i duboko cijenim, kao i sve moje kolege, da ovo tužiteljstvo može na posredan način utjecati na sigurnosnu situaciju u KS-u. Ne samo tako što će goniti počinitelje, dizati optužnice, već i na način što ćemo ustrajavati u mjerama predlaganja pritvora i da će se debelo voditi računa o kaznama koje se dogovaraju u sporazumima s tužilaštvom", rekla je tužiteljica.

Potom je dodala kako kaznena politika u Kantonu nije adekvatna.

"Kazna ima dvije pouke - jedna je specijalna intervencija (da osobu naučimo i sankcioniramo za ono što je učinila), a drugi segment kazne, koji sud apsolutno zanemaruje, jeste prevencija. Sud je taj koji kaznom treba pokazati da se kriminal ne isplati. Sudac ima mogućnost da sam utvrdi koje to činjenice prihvata kao olakšavajuće, a kao otežavajuće - ovo govorim kao bivši sudac Kantonalnog suda u Sarajeva, gdje sam se uvijek trudila da provedem pravdu pod normu. Tako se ponašam i kao tužitelj."

Komentirala je Burzić i (ne)suradnju MUP-a i Tužiteljstva KS-a, tvrdeći da ovaj odnos nije narušen: "U situaciji kada sam ja procijenila da glava kuće, u ovom slučaju komesar, treba da procijeni rad jednog policijskog službenika u vrlo važnom predmetu (slučaj Dženana Memića) - to nije nesuradnja, već ustrajavanje na utvrđivanju odgovornosti."

"Tri puta sam komesaru dostavljala dokaze da je možda bilo propusta", nastavila je tužiteljica, "da nisam, osjećala bih se suučesnikom u pojedinim djelima."

"Također, 18 kaznenih prijava za Sanjina Sefića - nadam se da je ova rečenica komesara Vahida Ćosića bila greška. Dobili smo samo osam prijava protiv Sefića - 'samo', ali je to ipak duplo manje od 18. Od toga se šest odnosilo na njega kao maloljetno lice i na svih šest smo reagirali na način što smo podnijeli prijave za pokretanje postupka.

Dvije smo dobili za njega kao punoljetnu osobu i obje su prijave procesuirane - što se tiče jedne, otvorena je istraga i zbog nedostataka dokaza je obustavljena. U drugom predmetu podignuta je optužnica, proglašen je krivim - žalili smo se na kaznu i čekamo odluku Kantonalnog suda Sarajeva", otkrila je glavna tužiteljica u Kantonu Sarajevo.

Podsjećamo, u Viši sud u Novom Sadu ni danas nije stigla zamolnica za izručenje osumnjičenog Sanjina Sefića.

To je potvrdila za Radiosarajevo.ba glasnogovornica Višeg suda u Novom Sadu Ivana Karapandžić.

Sanjin Sefić osumnjičen je da je u ponedjeljak 10. listopada, vozeći 100 km/h prošao kroz crveno svjetlo na semaforu i tom prilikom usmrtio dvije studentice Editu Malkoč i Selmu Agić, nakon čega je pobjegao s mjesta nesreće.

Kopirati
Drag cursor here to close