Disciplinski postupak

Tužiteljica izvan kontrole: Kaznili je smanjenjem plaće za 20 posto!

Vijesti / Flash | 20. 04. 2017. u 12:34 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvostupanjska disciplinska komisija je kaznila tužiteljicu Nives Kanevčev za smanjenje plaće za 20 posto u narednoj godini dana, potvrđeno je u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH.

''VSTV BiH želi naglasiti da ovo nije konačna odluka i da na istu postoji mogućnost žalbe'', navode iz ove institucije uz objašnjenje da detalje ne mogu priopćiti.

Postupak protiv tužiteljice je bio zatvoren za javnost zbog zaštite osobnih podataka osoba čija su imena navedena u dokumentima.

Kako je ranije priopćeno iz VSTV-a, Disciplinski postupak protiv tužiteljice Tužiteljstva BiH Kanevčev, iniciran je pritužbama Dalide Burzić koje se odnose na period kada je Kanevčev bila glavna tužiteljica Kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu.

Ured disciplinskog tužitelja tereti Kanevčev za odavanje povjerljivih informacija, nemar u radu, neizvršavanje uputa nadređenog tužitelja, namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi sa prijavama za radno mjesto ili disciplinskim stvarima, kao i druga djela koja dovode u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet Tužiteljstva.

U veljače ove godine disciplinska tužiteljica Alma Hasanović je u završnim riječima kazala da je u disciplinskom postupku dokazano da je Kanvečev kao glavna tužiteljica prekoračila svoje ovlasti i narušila neovisnost tužiteljstva kada je 2013. tadašnjem federalnom premijeru Nerminu Nikšiću dostavila presjek stanja u 16 predmeta u vezi sa kompanijom ''Bosnalijek''.

Prema riječima Hasanović, Nikšić nije bio oštećena strana u ovim predmetima, a dopis je uključivao i podatke o osumnjičenim, te poduzete i planirane radnje.

Za Obranu nije bilo nikakvih smetnji za dostavljanje ovih informacija Nikšiću, jer je, kako je istaknula odvjetnica Senka Nožica, on bio predstavnik vlasnika kapitala “Bosnalijeka”, koji je tada bio blizu 20 posto u državnom vlasništvu.

Odluka je donesena dva mjeseca nakon iznošenja završnih riječi.

Kopirati
Drag cursor here to close