Smrt beba

Tužitelj potvrdio da su bebe preminule od bakterije klebseille pneumonija

Vijesti / Flash | 26. 02. 2017. u 14:55 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski tužitelj Milan Ristić je da su po mišljenju vještaka četiri bebe u Mostaru preminule od klebseille pneumonija.

Po Ristićevim riječima sudsko –medicinsko vještačenje prikupljene medicinske i druge dokumentacije koja se odnosi na smrti novorođenčadi u SKB Mostar obavljeno je u JZU Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske Banja Luka.

“Provedenim vještačenjem utvrđeno je da su svo četvoro umrle djece umrli od posljedica sepse uzrokovane infekcijom bakterije klebsielle pneumonijae”, potvrdio je Ristić.

Nadalje dodaje da su vještaci utvrdili kako su bebe umrle zbog bakterije, a da njihova smrt nije posljedica neadekvatnog liječenja, nemara ili nesavjesnosti liječnika koji su ih liječili, piše Dnevni list.

Tužiteljstvo će u narednom razdoblju nastaviti provjeru i utvrđivanje činjenica i okolnosti koje su dovele do smrti novorođenčadi, te će ukoliko se utvrdi postojanje osnova sumnje da su smrti djece posljedica kaznenog djela u odnosu na odgovorne osobe otvoriti istragu, potvrdio je tužitelj.

Dalje informacije nije davao, “a u cilju efikasnosti i očuvanja integriteta istrage, odnosno predistražnih radnji”.

Podsjećamo,  ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na press konferenciji održanoj u bolnici u listopadu je rekao kako su ''bebe imale dovoljno razloga da umru i bez bakterije Klebsiella pneumoniae''.

On je rekao kako je četvero nedonoščadi koje je preminulo u ovoj ustavni imalo spomenutu bakteriju, ali i druge dijagnoze koje su odgovorne za njihovu smrt.

''Sve bebe koje su umrle su imale četiri do pet ostalih dijagnoza. Je li Klebsiella pridonijela tome, vjerojatno da, bilo bi dobro da ih nisu imale, međutim sve dijagnoze su bile smrtonosne. Bi li se bebe izvukle da nije bilo Klebsielle ja to ne znam, možda i bi'', rekao je Kvesić.

Tada je na press konferenciji ravnatelj predočio zapisnik o medicinskom nadzoru koji je izvršila Federalna uprava za inspekcijske poslove, a koji je sačinjen na osnovu medicinske dokumentacije iz ove bolnice.

U njemu je navedeno kako je muško nedonošče rođeno 12. kolovoza, preminulo 16. kolovoza. Drugo nedonošče, također muško je rođeno 17., a preminulo je 21. kolovoza. Treće ženko nedonošče je rođeno 19., a preminulo je 23. kolovoza. Četvrto nedonošče koje je preminulo 10. rujna je rođeno 31. kolovoza.

Kopirati
Drag cursor here to close