Tužiteljstvo BiH

Ratni zločini u digitalnoj arhivi

''Ova digitalna arhiva predstavlja važan korak naprijed u procesuiranju predmeta ratnih zločina na državnoj razini, a njezina izrada jedna je od preporuka iz izvještaja sutkinje Joane Korner iz 2016. godine'', kazao je Berton.
Vijesti / Flash | 22. 02. 2019. u 13:31 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce G. Berton, predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija i glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić potpisali su danas Memorandum o razumijevanju, u cilju pružanja podrške izradi digitalne arhive dokaza kojima raspolaže Tužiteljstvo BiH u predmetima ratnih zločina.  

Ističući važnost dugogodišnje suradnje s Tužiteljstvom BiH i VSTV-om, veleposlanik Berton je izjavio da će Memorandum, potpisan u okviru Projekta unapređenja procesuiranja predmeta ratnih zločina, omogućiti izradu elektronske baze podataka koja će sadržavati sve dokaze kojima raspolaže Tužiteljstvo BiH. 

''Ova digitalna arhiva predstavlja važan korak naprijed u procesuiranju predmeta ratnih zločina na državnoj razini, a njezina izrada jedna je od preporuka iz izvještaja sutkinje Joane Korner iz 2016. godine'', kazao je Berton.  

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić smatra da su aktivnosti u okviru tog projekta, vrlo bitne za rad na predmetima ratnih zločina, jer u svakom predmetu postoji velika količina dokaznih materijala, te je vrlo korisno imati digitalnu arhivu dokaza, koja će omogućiti brži i efikasniji pregled dokaza te njihovo lakše sortiranje i pripremu, u vrlo složenim predmetima. 

''Navedeni proces značajno će olakšati rad i doprinijeti ubrzanju procesuiranja predmeta ratnih zločina, što je od značaja svim sudionicima u postupku'', istaknula je.  

Tegeltija je rekao da Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine pozdravlja i podržava svaki vid suradnje s međunarodnim organizacijama koji za cilj ima jačanje vladavine prava i uspostavljanje funkcionalnog sistema koji će biti od koristi, kako sucima i tužiteljima u njihovom radu, tako i cjelokupnoj bosanskohercegovačkoj javnosti. 

''Naš zajednički cilj je da se predmeti ratnih zločina okončaju u što optimalnijem roku kako bi, u konačnici, teško breme rata ostavili iza nas i posvetili se uspostavljanju kvalitetnog pravosudnog siustava'', istaknua je predsjednik VSTV-a BiH.  

Projekt unapređenja procesuiranja predmeta ratnih zločina realizira Misija OSCE-a u BiH, sredstvima Vlade Velike Britanije. 

Britanski veleposlanik u BiH Matthew Field izjavio je da je Vlada Velike Britanije posvećena promoviranju vladavine prava u Bosni i Hercegovini. 

''kazneno gonjenje osoba odgovornih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid važna je pretpostavka za ostvarenje pravde i stvaranje trajnog mira. Ovaj projekt predstavlja nastavak našeg zajedničkog rada sa OSCE-om na prevazilaženju izazova koji otežavaju procesuiranje predmeta ratnih zločina na državnoj razini. Taj rad doveo je do niza preporuka sadržanih u izvještaju sutkinje Korner, uključujući i izradu ove baze podataka '', rekao je Field.  

Istaknuo je da preporuke još uvijek imaju veliki značaj, što se posebno odnosi na preporuke u vezi s ponovnim osnivanjem timova koji će biti odgovorni za određena geografska područja i uvođenjem sistema mentorske podrške za nove tužitelje. 

''Odajemo priznanje glavnoj tužiteljici na njenoj posvećenosti provedbi ovih preporuka koje će dovesti do efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina i dodatno ojačati Tužiteljstvo BiH, te mu omogućiti da se posveti radu na složenijim predmetima protiv visoko rangiranih počinitelja'',  rekao je britanski veleposlanik.  

Misija OSCE-a u BiH i Britansko veleposlanstvo u Sarajevu ponovo su istaknuli svoju spremnost da nastave pružati podršku pravosudnim institucijama u BiH, u cilju efikasnog procesuiranja predmeta ratnih zločina, te izgradnje snažnog, neovisnog i efikasnog pravosuđa, priopćeno je iz OSCE-a u BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close