Saslušanje

Tužba zbog nepravilnosti u BHANSA-i: Manjak u blagajni od 400.000 KM

Vijesti / Flash | 10. 04. 2017. u 16:46 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U predmetu po tužbi bivšeg blagajnika Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) Dejana Pudara za nezakonito otpuštanje, svjedokinja je kazala da je nakon pregleda putnih naloga utvrđeno da je bilo neopravdanih isplata, piše BIRN.

Svjedokinja Ruža Karlović, suradnica za financijsko-računovodstvene poslove u BHANSA-i, rekla je da je imenovana u tim za ispitivanje stanja blagajne koji je nakon dolaska nove uprave formiran da bi se utvrdile nepravilnosti, te da je njen zadatak bila provjera putnih naloga.

"Dobar dio izdatih akontacija nije bio opravdan. Potom smo zvali ljude koji se navode da su zaprimili akontacije, dobar dio njih je odgovorilo da nikada nisu dobili te akontacije. Takvih je bilo oko petnaest", kazala je Karlović.

Na pitanje je li bivši blagajnik BHANSA-e Dejan Pudar imao ovlasti da potpisuje naloge, stavi pečat i podigne novac s banke, Karlović je odgovorila da nije. "Za takav nalog potrebni su potpisi dvaju direktora", objasnila je ona.

Milijana Antelj, također članica tima za ispitivanje stanja blagajne, rekla je da su istragom utvrđene 'brojne nepravilnosti u radu'. "Bilo je isplata koje nisu imale odgovarajuće priloge. Događalo se da se isplaćuje osobi po putnom nalogu, a naknadno smo utvrdili da je ista osoba za to vrijeme bila na poslu", kazala je Antelj.

Pudar je tužio BHANSA-u zbog, kako tvrdi, nezakonitog otkaza. Agencija je provela disciplinski postupak i Pudara oglasila krivim za težu povredu službene radne dužnosti, nakon čega je uslijedilo rješenje o otkazu ugovora o radu zbog nedostajućih sredstava s računa ove agencije. U veljači prošle godine pokrenuta je i kaznena istraga o navodima da je iz blagajne BH Ansa-e nestao novac.

Svjedok Dražen Ramljak je rekao da je u timu za ispitivanje stanja blagajne imao zadatak da kontrolira blagajnike, izvještaje, primitke, izdatke te akontacije.

"Blagajnički izvještaji trebaju se raditi na dnevnom planu. U ovom slučaju utvrdili smo da nisu rađeni redovno, da kasne i do pola godine. Utvrdili smo također da prilozi uz putne naloge nisu bili uredni, neki računi dobavljača nisu bili ovjereni ili su imali krivi datum, a neki uposlenici su se vodili kao da su na putu, a u isto vrijeme zabilježeno je da su boravili na svom radnom mjestu", kazao je Ramljak.

Svjedok Savo Milisavić, također član tima za ispitivanje stanja blagajne, rekao je da je tijekom istrage tim pozvao Dejana Pudara da im pomogne i dâ objašnjenja, ali bez uspjeha. "On bi došao, ali nije bilo koristi od toga. On je tvrdio da ima dokumentaciju koja će opravdati novac, ali mi nismo mogli naći opravdanje", izjavio je Milisavić.

Prema Milisaviću, tim za ispitivanje stanja blagajne sačinio je preliminarni i konačni izvještaj u kojem stoji da manjak u blagajni iznosi 410.000 konvertibilnih maraka (KM). Pudarov odvjetnik Jasmir Muratović je kazao da je traženo vještačenje, zbog sumnje u ovaj izvještaj, ali im nije udovoljeno, navodi se u izješću BIRN-a.

Na ovom ročištu saslušani su i svjedoci Boris Marinović, Boris Ćorić, Biljana Đurić, Mehmed Jahić i Feđa Sendijarević, kojima su predočeni izvodi o preuzetom novcu iz BHANSA-e na kojima stoji njihov potpis. Svi svjedoci su rekli da na dokumentima nisu njihovi pravi potpisi, a neki su kazali i da su u vrijeme kada su navodno potpisivali dokumente, ustvari bili na godišnjem odmoru.

"Ja nikad ne preuzimam novac u Mostaru s obzirom da sam zaposlenik BHANSA-e u Banja Luci. Također, uvijek se potpisujem ćirilicom", rekla je Đurić. Nastavak ročišta zakazan je za 23. svibanj.

Kopirati
Drag cursor here to close