Tri godine nakon uvođenja

Tusk traži od G7 da održi sankcije protiv Rusije

Vijesti / Flash | 26. 05. 2017. u 16:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk zatražio je u petak od čelnika Grupe sedam industrijskih sila da se čvrsto drže svoje politike sankcija prema Rusiji zbog ukrajinske krize, dan nakon što je visoki američki dužnosnik izjavio da Washington nema stava prema tom pitanju.

Dvadesetosmočlana EU i Sjedinjene Države uveli su sankcije Rusiji nakon što je Moskva anektirala Krim od Ukrajine u 2014. i potom je podržavala pobunjenike na istoku zemlje.

Iako su čelnici EU do sada podržavali sankcije dok se krhki sporazum o primirju potpisan u veljači 2015. u Minsku u potpunosti provede, obećanje američkog predsjednika Donalda Trumpa o bližim vezama s Moskvom testiralo je riješenost EU da ostane jedinstvena.

''Rješenje sukoba može biti postignuto samo punom provedbom sporazuma iz Minska'', izjavio je Tusk uoči summita koji je okupio čelnike Sjedinjenih Država, Njemačke, Franuske, Britanije, Italije, Japana i Kanade.

''Pošto od našeg posljednjeg summita G7 u Japanu (u 2016.) nismo vidjeli ništa što bi opravdalo promjenu u našoj politici sankcija prema Rusiji, apelujem na ostale čelnike G7 da potvrde tu politiku'', izjavio je Tusk novinarima na Siciliji.

On je upozporio da bi ovogodišnji summit mogao biti najizazovniji u posljednjim godinama uzimajući u obzir velike razlike oko ključnih tema kao što su klimatske promjene i trgovina.

Tusk je reagirao na komentare ekonomskog savjetnika Bijele kuće Garyja Cohna u četvrtak koji se razlikuju od onih američkog državnog tajnika Rexa Tillersona, koji je u više navrata kazao da sankcije moraju ostati na snazi do pune provedbe sporazuma iz Minska.

''Mislim da predsjednik to razmatra. Upravo sada mi nemamo poziciju prema tome'', kazao je Cohn, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close