Amanet, aferim

Turski premijer Erdogan citirao Izetbegovića i razljutio Srbe i Hrvate

Vijesti / Flash | 13. 07. 2012. u 14:41 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izjavu turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana, prema kojoj mu je Alija Izetbegović, bivši predsjednik BiH, ostavio "Bosnu u amanet", osudili su brojni vodeći politički dužnosnici u BiH.

Erdogan je izjavio da mu je Izetbegović, kada ga je posjetio u bolnici u Sarajevu, rekao: "Ostavljam ti Bosnu u amanet. Bosna je ostavština Osmanlija", a to je razljutilo članove većine političkih stranaka u BiH.

Takve izjave, prema riječima Igora Radojičića, potpredsjednika SNSD-a, ne pomažu ni BiH ni Turskoj, a sigurno iritiraju i EU.

"Ovo nije nešto što je nasljedna begovina, da bi bilo tko kome ostavljao BiH. U BiH žive narodi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti. Prema tome, to je sigurno još više iritirajuće za one koji ne doživljavaju Tursku kao nekog tko je ovo područje vodio na lijep način, već je ovdje bila okupacija nekoliko stotina godina", rekao je za Nezavisne novine Radojičić, koji je ocijenio da je to loša poruka za međunarodne odnose i za europsku budućnost BiH.

Oštro je, povodom izjave turskog premijera, reagirao i Mladen Bosić, lider SDS-a, koji kaže da RS mora poslati jasnu poruku, a to je da Turska nema što tražiti u BiH.

"Inače, ja zaista vjerujem da je to Alija Izetbegović izjavio", ističe Bosić.

"Ako je Alija Izetbegović toliko moćan da može ostaviti u amanet bilo što, bilo kome, ja bih rekao 'aferim'", poručio je dr. Dragan Čović, lider HDZ BiH.

Veso Vegar, glasnogovornik HDZ 1990, drži da ono što je rekao Erdoan nije dobro primljeno kod mnogih građana BiH, a posebno Srba i Hrvata.

"Ne vjerujem da netko voli čuti da je Bosna otomanska ostavština", izjavio je Vegar.

Kopirati
Drag cursor here to close