Sporne mete

Turska povukla vojnike s NATO vježbe u Norveškoj nakon nevjerojatne uvrede

Tijekom vježbe na jednom od panoa koji predstavljaju neprijateljske mete postavljena je fotografija Mustafe Kemal Ataturka, osnivača Republike Turske te ime predsjednika Erdogana.
Vijesti / Flash | 17. 11. 2017. u 11:44 Anadolija
Kopirati

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Ankari kako njegova zemlja povlači svojih 40 vojnika sa NATO-ove vježbe u Norveškoj nakon što je jučer tijekom vježbe na jednom od panoa koji predstavljaju neprijateljske mete postavljena fotografija Mustafe Kemal Ataturka, osnivača Republike Turske te ime predsjednika Erdogana.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Jučerašnja situacija u Norveškoj, postavili su tablu koja predstavlja neprijateljsku tablu. Na njoj je slika Ataturka te moje ime. I to su mete. Kada su za to čuli naš načelnik Glavnog stožera i ministar za pitanja EU koji su jučer bili na putu za Kanadu, nazvali su me. Kazali su da na toj vježbi sudjeluje naših 40 vojnika i kako će ih oni odmah povući. Rekao sam da povuku, pa čak i ako se dogodi da te table budu uklonjene. Takvo savezništvo i takav savez nisu mogući", rekao je Erdogan.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Ankari da će borba protiv terorizma biti nastavljena do uništenja ili predaje i posljednjeg teroriste.

"Nećemo imati nimalo razumijevanja prema bilo kome tko uperi oružje prema Turskoj i njenim građanima, niti prema bilo kome tko ima tu namjeru", poručio je Erdogan.

Predsjednik Erdogan je kazao kako će sirijski Afrin biti u potpunosti očišćen od terorista YPG-a, inače sirijskog krila PKK-a, koja je na listi terorističkih organizacija u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, u vezi sa skandalom na NATO-ovoj vježbi, izjavio je kako osoba koja je izazvala sva događanja nije uposlenik NATO-a, već civilni službenik kojeg je Norveška angažirala po ugovoru, javlja Anadolu Agency (AA).

Norveški časnici koji su tijekom NATO vježbe aktualnog predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i prvog predsjednika Turske Kemala Ataturka prikazali u neprijateljskom tonu, razriješeni su dužnosti.

Zajednički vojni centar u Norveškoj objavio je pismo isprike.

U Norveškoj se održava vojna vježba NATO-a pod nazivom "Trident Javelin", a pojedini norveški časnici su tijekom vježbe predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, fotografiju i ime prvog predsjednika Turske Kemala Ataturka prikazali u neprijateljskom tonu.

Turska je na to reagirala nakon čega su norveški časnici razriješeni dužnosti. U NATO-ovoj vježbi sudjelovao je 41 turski vojnik, a nakon incidenta, po naredbi predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, turski vojnici su povučeni sa vježbe.

Kopirati