Sporne mete

Turska povukla vojnike s NATO vježbe u Norveškoj nakon nevjerojatne uvrede

Tijekom vježbe na jednom od panoa koji predstavljaju neprijateljske mete postavljena je fotografija Mustafe Kemal Ataturka, osnivača Republike Turske te ime predsjednika Erdogana.
Vijesti / Flash | 17. 11. 2017. u 11:44 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Ankari kako njegova zemlja povlači svojih 40 vojnika sa NATO-ove vježbe u Norveškoj nakon što je jučer tijekom vježbe na jednom od panoa koji predstavljaju neprijateljske mete postavljena fotografija Mustafe Kemal Ataturka, osnivača Republike Turske te ime predsjednika Erdogana.

"Jučerašnja situacija u Norveškoj, postavili su tablu koja predstavlja neprijateljsku tablu. Na njoj je slika Ataturka te moje ime. I to su mete. Kada su za to čuli naš načelnik Glavnog stožera i ministar za pitanja EU koji su jučer bili na putu za Kanadu, nazvali su me. Kazali su da na toj vježbi sudjeluje naših 40 vojnika i kako će ih oni odmah povući. Rekao sam da povuku, pa čak i ako se dogodi da te table budu uklonjene. Takvo savezništvo i takav savez nisu mogući", rekao je Erdogan.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas u Ankari da će borba protiv terorizma biti nastavljena do uništenja ili predaje i posljednjeg teroriste.

"Nećemo imati nimalo razumijevanja prema bilo kome tko uperi oružje prema Turskoj i njenim građanima, niti prema bilo kome tko ima tu namjeru", poručio je Erdogan.

Predsjednik Erdogan je kazao kako će sirijski Afrin biti u potpunosti očišćen od terorista YPG-a, inače sirijskog krila PKK-a, koja je na listi terorističkih organizacija u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, u vezi sa skandalom na NATO-ovoj vježbi, izjavio je kako osoba koja je izazvala sva događanja nije uposlenik NATO-a, već civilni službenik kojeg je Norveška angažirala po ugovoru, javlja Anadolu Agency (AA).

Norveški časnici koji su tijekom NATO vježbe aktualnog predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana i prvog predsjednika Turske Kemala Ataturka prikazali u neprijateljskom tonu, razriješeni su dužnosti.

Zajednički vojni centar u Norveškoj objavio je pismo isprike.

U Norveškoj se održava vojna vježba NATO-a pod nazivom "Trident Javelin", a pojedini norveški časnici su tijekom vježbe predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, fotografiju i ime prvog predsjednika Turske Kemala Ataturka prikazali u neprijateljskom tonu.

Turska je na to reagirala nakon čega su norveški časnici razriješeni dužnosti. U NATO-ovoj vježbi sudjelovao je 41 turski vojnik, a nakon incidenta, po naredbi predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, turski vojnici su povučeni sa vježbe.

Kopirati
Drag cursor here to close