Posjeta

Turković i Cavusoglu: Odnosi na najvišoj prijateljskoj razini

Naglasila je Turković i da Turska ima stabilizirajuću i vrlo konstruktivnu ulogu u regiji, izražavajući uvjerenje da nema stabilnosti cijele regije bez napretka i stabilnosti BiH.
Vijesti / Flash | 05. 05. 2021. u 12:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković zahvalila je danas ministru vanjskih poslova Republike Turske Mevlütu Çavuşoğlu na cjepivu protiv koronavirusa koje je ta prijateljska zemlja dostavila BiH koji boravi u službenoj posjeti BiH.

Kako je ocijenila odnosi između dvije zemlje su na najvišoj prijateljskoj razini, a na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH trebala bi biti usvojena Odluka o ratifikaciji Sporazuma između BiH i Turske u suradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima.

''Sada smo u fazi realizacije velikih infrastrukturnih projekata kakav je izgradnja autoputa između Sarajeva i Beograda uz podršku Turske. Interes svih strana je da se on što prije izgradi. Vjerujemo da će to relaksirati regionalne veze i osnažiti ekonomiju BiH, Srbije i cijele regije'', dodala je.

Naglasila je Turković i da Turska ima stabilizirajuću i vrlo konstruktivnu ulogu u regiji, izražavajući uvjerenje da nema stabilnosti cijele regije bez napretka i stabilnosti BiH.

Kazala je da Turska ne samo da nedvosmisleno podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH nego i put Bosne i Hercegovine ka Europskoj uniji i jedan je od najvećih saveznika kada je u pitanju put BiH ka članstvu NATO savezu.

Napomenula je i da je Turska važan vanjskotrgovinski partner BiH, a iako je još uvijek prisutan trgovinski deficit na strani BiH ohrabruje činjenica da je ranijih godina primijećen rast izvoza u Tursku iz BiH.

Na sastanku je razgovarano i o drugim oblastima suradnje poput sigurnost, borbe protiv ilegalnih migracija i kulturne suradnje, ali Turković kaže da nije moguće na jednom sastanku spomenuti sve ono što veže dvije zemlje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close