Bruxelles

Turković i Podžić na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a

Razgovarali su o trenutnom statusu suradnje BiH i NATO-a kao i mogućnostima poboljšanja i unaprjeđenja suradnje Bosne i Hercegovine i NATO-a u sljedećem razdoblju.
Vijesti / Flash | 14. 07. 2021. u 17:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić danas je s izaslanstvom Ministarstva obrane BiH sudjelovao na sastanku Sjevernoatlanskog vijeća NATO-a u formatu NAC+BiH, u Glavnom sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Izaslanstvo iz Bosne i Hercegovine predvodila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Pored ministara u izaslanstvu BiH su bili i otpravnik poslova Misije BiH pri NATO-u Amira Arifović-Harms, pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Jasmin Čajić, šef Kabineta ministra obrane BiH Kemal Korjenić, savjetnik ministrice vanjskih poslova BiH Jasmin Hasić, zamjenik šefa vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Darijo Pajić, i druga tajnica u Misiji BiH pri NATO-u Dina Fejzić-Izmirlija.

Prije sastanka u formatu NAC+BiH, održan je bilateralni sastanak ministrice Turković i ministra Podžića s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenberg.

Razgovarali su o trenutnom statusu suradnje BiH i NATO-a kao i mogućnostima poboljšanja i unaprjeđenja suradnje Bosne i Hercegovine i NATO-a u sljedećem razdoblju.

Glavni tajnik NATO-a ovom je prilikom naglasio potrebu potpune provedbe aktualnog Programa reformi BiH, kao i očekivanja, u što skorijem vremenu, dostavljanja sljedećeg Programa reformi BiH za tekuću godinu.

Generalni tajnik NATO-saveza je posebno istaknuo sudjelovanje BiH u NATO vođenim operacijama, naročito opredjeljenjima BiH za nastavak budućeg operativnog partnerstva s NATO-om.

Ministri iz BiH su zahvalili Stoltenbergu na ukupnoj potpori koju NATO pruža Bosni i Hercegovini, naročito u pomoći tijekom pandemije COVID-19, putem NATO mehanizma EADRCC i NATO Trust Fonda.

Nakon bilateralnog sastanka s glavnim tajnikom NATO-a, održan je sastanak Sjevernoatlanskog vijeća NATO-a u formatu NAC+BiH, na kojem su ministri informirali saveznike o trenutačnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na aspekte saradnje BiH i NATO-a kroz Program reformi BiH.

Predstavnici NATO-članica jednoglasno su podržali BiH na njenom daljem euroatlanskom putu i predstojećim koracima BiH u okvirima Akcijskog plana za članstvo (MAP), priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close