80.000 nazočnih

Trumpova inauguracija: ''Bit će to šou kojim počinje moje veliko putovanje''

Vijesti / Flash | 20. 01. 2017. u 14:08 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Došao je i taj dan. Donald Trump danas će u 18 sati po hrvatskom vremenu postati 45. američki predsjednik. Washington je pod blokadom, završene su probe, očekuju se prosvjedi, osiguranje je preplavilo ulice, uzvanici s kartama za “veliki šou”, kako je događaj prije nekoliko dana najavila njegova glavna zvijezda, kreću prema Capitolu.

Inauguracija Donalda Trumpa, koju čine tri dana svečanosti, službeno je trebala početi jučer. Kako nalaže tradicija, izabrani predsjednik trebao je u Washingtonu položiti vijenac i odati počast veteranima na nacionalnom groblju Arlington te prisustvovati koncertu i večeri u njegovu čast.

U Washington su trebali stići bivši američki predsjednici i njihove supruge, tj. oni koji u glavnom američkom gradu već ne žive. No, među njima neće biti Barbara i George H. W. Bush. Trump ih je spomenuo na Twitteru: “Hvala na krasnom pismu Barbari i Georgeu koji su hospitalizirani i neće prisustvovati inauguraciji.”

Američki mediji objavili su sadržaj pisma. “Žao mi je što Barbara i ja nećemo doći. Liječnik mi je rekao da bi me sjedenje vani u siječnju strpalo dva metra pod zemlju. Barbaru isto. Osuđeni smo na Teksas”, napisao mu je 41. predsjednik Bush (92), navodeći da će u duhu biti s Trumpom i cijelom nacijom, piše Jutarnji.hr.

Trump je na Twitteru prenio i izjavu Franklina Grahama, propovjednika koji će sudjelovati na tradicionalnoj molitvi uoči njegove prisege: “Nije Donald Trump podijelio naciju. Ona je odavno podijeljena”, rekao je Graham.

Podjela će biti vidljiva s obzirom na to da je četiri puta više organizacija tražilo dozvolu za javni prosvjed nego ikada do sada na nekoj od inauguracija američkih predsjednika. Prema nekim procjenama, broj prosvjednika i uzvanika mogao bi biti izjednačen.

Inauguracija će biti manje-više tradicionalna i zato se sa znatiželjom očekuje što će Trump reći u svojem prvom predsjedničkom govoru nakon polaganja prisege. Trump nije otkrio što je pripremio, ali je objavio fotografiju samog sebe kako piše inauguralni govor. S odlučnim i ozbiljnim izrazom lica, Trump sjedi za stolom u svojem raskošnom domu u Palm Beachu.

Pokraj njega je impozantan pozlaćeni kip orla, a Trump u rukama drži blok i kemijsku olovku te odlučno gleda u objektiv. Uz fotografiju koju je objavio na Twitteru, napisao je: “Sastavljam govor u zimskoj Bijeloj kući prije tri tjedna. Jedva čekam petak.”

“Barem ne tvrdi da je govor napisala Melania”, napisao je jedan komentator, podsjećajući na činjenicu da je dobar dio govora koji je Trumpova supruga Melania održala na republikanskoj konvenciji prošle godine bio plagijat govora prve dame na odlasku, Michelle Obama.

Trumpovi protivnici vrlo su brzo ispunili Twitter kreativnim parodijama na tvit budućeg predsjednika. Jedan od njih zabavio se smišljajući šaljivu verziju Trumpova zapisa. “Dragi Vladimire, naš plan je ispao savršeno. Prvo smo osvojili Bijelu kuću, sada krećemo na Berlin. Pozdravi Sashu i Mashu. Moram ići tvitati. Donald”

CBS News je u međuvremnu javio kako će u govoru biti razrađena tema “Vratimo Americi njezin sjaj” (Make America Great Again), što je bio Trumpov slogan u predsjedničkoj kampanji, a to je i tema koje se uglavnom svaki put dotakne Trump. Trump bi trebao govoriti o obnovi na poljima ekonomije i sigurnosti.

Suradnici

Iako je na Twitteru insinuirao da je sam napisao svoj govor, nacrt Trumpova obraćanja kao novog američkog predsjednika sastavio je Stephen Miller, strateg Trumpove kampanje i predsjedničke tranzicije, a svoj su doprinos dali i šefica njegove kampanje Kellyanne Conway, Reince Priebus, šef republikanskog nacionalnog odbora (središnjice stranke), te kontroverzni bivši urednik konzervativnog portala Breitbart Steve Bannon.

Govor bi trebao trajati 20 do 25 minuta iako je originalna verzija nešto produljena jer se više ljudi uključilo u pisanje, navodi CBS News. Izvori bliski izabranom predsjedniku tvrde da je njegova prva reakcija, nakon što je u ruke dobio raspored glavnog dana inauguracije, bila da treba preskočiti svečani ručak, ali su ga uvjerili da bi bilo bolje držati se tradicije. Trump se, kažu, želio odmah baciti na potpisivanje.

Kako navodi CBS News, u ranoj fazi Trumpova predsjednikovanja Amerikanci mogu očekivati nekoliko predsjedničkih uredbi. Tiču se tri velike teme: Obamacarea, energetskih istraživanja i imigracije.

Dalje od 2020.

Trump je toliko nestrpljiv da već ima slogan za predsjedničku kampanju 2020. godine. “Keep America Great!” ili “Sačuvajmo američki sjaj!” (u slobodnom prijevodu). “Gdje je moj odvjetnik? Trebamo zaštititi tu krilaticu”, rekao je Trump, kojem je novi slogan sinuo za vrijeme intervjua. No, Trump, čini se, gleda u budućnost i dalje od 2020. godine.

Izabrani predsjednik objavio je kako se njegova kći ljubimica Ivanka nedavno zadržala u razgovoru s Michelle Obama čak sat vremena. “Sve počelo kao neobavezni kratki razgovor, a na kraju su razgovarale čitav sat”, rekao je, sav ponosan, Trump. Izabrani predsjednik ne krije da će njegova kći najvjerojatnije preuzeti ulogu prve dame umjesto deset godina starije slovenske treće supruge njezina oca, Melanije. Osim toga, Melania dolazi u Washington tek kada njezinu i Donaldovu sinu Barronu završi školska godina, a Ivanka se seli sa suprugom Jaredom Kushnerom u Washington istodobno kada i otac. Budući Trumpov zet dobio je važno savjetničko mjesto u Bijeloj kući. No, ne miruje ni Ivanka.

Politico je objavio da je već osmislila prijedlog reforme zakona vezanih za skrb o djeci te da je upravo ona dogovorila sastanak Trumpa i Ala Gorea, demokrata koji promiče borbu protiv klimatskih promjena. Ivanka je o reformi razgovarala s jednom američkom republikankom, a pokazuje se i kao spona između konzervativaca i liberala u Americi.

Donald Trump pozvao je sve svoje pristaše da se pojave u velikom broju u Washingtonu. Obećao je “pravi šou”.

Da je veliki šoumen, nitko nikada nije osporavao. “Spremam se za polazak u Washington”, napisao je jučer ujutro prije napuštanja Trump Towera. “Moje putovanje počinje. Predano ću raditi i boriti se da ono bude sjajno za američki narod”, napisao je.

Biblija

Trump će prisegnuti na svoju Bibliju (koju mu je poklonila majka), ali i na istu Bibliju na koju je prisegnuo i predsjednik Lincoln (Pence će prisegnuti na Bibliju Ronalda Reagana)

Ulaznice

Trump i članovi Kongresa dobili su 250.000 karata koje su mogli podijeliti (oko 15 tisuća sjedećih mjesta za senatore i više od 100.000 za stajaća te otprilike isto toliko za članove Zastupničkog doma)

Marihuana

Aktivisti DCMJ-a planiraju podijeliti 4200 besplatnih jointova (marihuana u “rekreativne” svrhe tamo je legalna od 2015. godine) i pozivaju svoje pristaše da ih zapale kad otkuca 4 minute i 20 sekundi Trumpova govora

Kopirati
Drag cursor here to close