Zahtjev poslan Sudu

Trump zatražio zabranu ulaska putnika iz šest muslimanskih zemalja

Vijesti / Flash | 02. 06. 2017. u 06:58 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Administracija predsjednika Donalda Trumpa zatražila je od američkog Vrhovnog suda da ponovo uvede kontroverznu zabranu ulaska u SAD putnicima iz šest većinski muslimanskih zemalja usprkos ponovljenim odbacivanjima te odluke pred nižim sudskim instancama.

Vlada je u podnesku najvišoj sudskoj instanci u zemlji zatražila da donese pravno mišljenje o Trumpovoj izvršnoj naredbi, podnoseći žalbu na presudu Četvrtog oblasnog žalbenog suda u kojoj je potvrđena blokada zabrane ulaska širom zemlje.

''Zatražili smo od Vrhovnog suda da sasluša ovu veoma važnu žalbu i uvjereni smo da je izvršna naredba predsjednika Trumpa unutar zakonskih okvira i da je u cilju održanja sigurnosti zemlje i zaštite naših zajednica od terorizma'', izjavila je glasnogovornica ministarstva pravde Sarah Isgur Flores.

Ona je kazala kako se traži da se ne prihvate ljudi iz zemalja koje sponzoriraju ili pružaju utočište teroristima dok se ne utvrdi da li su oni provjereni na primjeren način i da ne predstavljaju sigurnosni rizik po Sjedinjene Države prenosi AFP.

Podnesak Trumpove administracije uslijedio je samo nekoliko tjedana nakon što je presuda Četvrtog oblasnog žalbenog suda nanijela novi udarac vladinim naporima da zabrani ulazak putnicima iz šest većinskih muslimanskih zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close