Trump rastužio planetu

Vijesti / Flash | 02. 06. 2017. u 07:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki predsjednik Donald Trump obznanio je u četvrtak da povlači Sjedinjene Države iz Pariškog sporazuma o klimi kojim se gotovo cijeli svijet obvezao boriti protiv globalnog zatopljenja.

''Kako bismo ispunili ozbiljnu dužnost da zaštitimo Ameriku i njezine građane, Sjedinjene Države će se povući iz Pariškog sporazuma o klimi'', rekao je predsjednik Donald Trump u Ružičnjaku Bijele kuće, prenosi Hina.

Novi uvjeti

''Pregovarat ćemo o novim uvjetima koji će biti pošteni prema Sjedinjenim Državama, njihovu gospodarstvu, radnicima, ljudima, poreznim obveznicima. Izlazimo, no počet ćemo pregovarati i vidjeti možemo li dogovoriti pošten sporazum'', rekao je.

Trumpovom akcijom, SAD će izaći iz sporazuma kojim su se obvezale gotovo sve zemlje u svijetu u jednome od najvažnijih pitanja 21. stoljeća.

Povlačenje će svrstati SAD uz bok Siriji i Nikaragvi, jedine države u svijetu koje ne sudjeluju u sporazumu.

Novi sporazum rasporedit će teret i odgovrnosti odjednako na sve nacije u svijetu, poručio je Trump, kako prenosi agencija Reuters.

SAD je bio jedna od 195 zemalja potpisnica Pariškog sporazuma dogovorenog u prosincu 2015., pri čemu je važnu ulogu imao Trumpov prethodnik Barack Obama.

U svojoj predizbornoj kampanji 2016. da će povući Sjedinjene Države iz Pariškog sporazuma za koji je rekao da je štetan američkom gospodarstvu, no njegova je administracija mjesecima vagala odluku.

Tužan dan

Tijekom prošlotjednih summita u Europi na kojima je Trump sudjelovao u sklopu prve svoje turneje u inozemstvu, međunarodni čelnici pa čak i papa Franjo pozvali su Trumpa da ne napušta Pariški sporazum, a on je rekao da mu treba više vremena kako bi odlučio.

U srijedu je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ocijenio da bi Europa morala jasno reći SAD-u da napuštanje Pariškog sporazuma nije jednostavan proces i da bi postizanje dogovora o potpunom napuštanju moglo trajati godinama.

Njemački političari pozvali su na otpor Trumpu upozorivši da će oni koji se ne usprotive postati suučesnici, te da prodajom oružja i nemarom za klimu ugrožavaju mir u Europi, piše Hina.

''Povlačenje Sjedinjenih Država iz Pariškog sporazuma pogrešno je za budućnost djece i danas je tužan dan za planet'', poručili su svjetski lideri i znanstvenici nakon što je Trump u Bijeloj kući objavio kontroverznu odluku o smanjenju emisija štetnih plinova.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ''ostaje uvjeren u to da će američki gradovi, države i poslovni krugovi raditi na tome da smanje emisije fosilnih goriva'', rekao je njegov glasnogovornik.

Bivši američki predsjednik Barack Obama kritizirao je odluku svog nasljednika Donalda Trumpa o povlačenju, ali i izrazio uvjerenje da će američke države i poslovni sektor raditi snažnije na tome da zaštite planet.

''Čak i ako Amerika nije lider; pa čak i ako se ova administracija pridruži šačici zemalja koje odbacuju budućnost, uvjeren sam da će naše dražve, gradovi i poslovni krugovi iskoračiti i učiniti čak više da pokažu put i pomognu zaštititi za buduće generaciji ovaj jedini planet koji imamo'', rekao je Obama.

Mitt Romney, republikanski kandidat za Bijelu kuću 2012. rekao je da je u pitanju i ''status Amerike kao svjetskog lidera''.

Teška greška

Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je nekoliko sati prije izjave da je Pariški sporazum ''iznimno važan''.

Kineski premijer Li Keqiang koji boravi u posjetu Berlinu, naglasio je da će njegova zemlja ispuniti svoje obveze. ''No dakako, želimo to učiniti u suradnji s drugima'', dodao je. Čelnici Europske unije bili su nešto oštriji.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ocijenio je Trumpovu odluku ''teškom pogreškom''.

''Ta je odluka teška pogreška'', napisao je na Twitteru na engleskom i na njemačkom, nekoliko minuta nakon očekivane izjave čelnika Bijele kuće.

Talijanski premijer Paolo Gentiloni pozvao je u četvrtak svijet da ne odustane.

''Ne smijemo se povući... Italija se obveza smanjivati emisije (stakleničkih plinova), na obnovljive izvore energije, na održivi razvoj'', napisao je Gentiloni na Twitteru.

Ovaj je četvrtak ''tužan dan za svijet. Danaska je spreman nastaviti bitku za klimu kako bi spasila buduće generacije'', napisao je danski premijer Lars Lokke Rasmussen.

Bivša francuska ministrica okoliša Ségolene Royal nazvala je odluku ''vrlo teškim zločinom proiv čovječnosti'', u izjavi za BFM TV.

Do danas je, podjeća Hina, 147 zemalja ratificiralo Pariški sporazum.

Dramatične posljedice

Anne Hidalgo, gradonačelnica Pariza gdje je sporazum o klimi i dogovoren u prosincu 2015., ocijenila je da je Trumpova odluka ''greška koja će imati dramatične posljedice''.

''Bez obzira na odluku predsjednika Trumpa veliki gradovi svijeta, posebice 12 velikih američkih gradova iz skupine C40, odlučno ostaju predani činiti što treba kako bi se primijenio Pariški sporazum'', rekla je Hidalgo i dodala da ''nema alternative za budućnost našeg planeta''.

I gradonačelnik Chicaga kritzirao je odluku svog predsjednika.

''Povlačenje iz Pariškog sporazuma kratkovidno je, a klimatske promjene ne čini ništa manje stvarnim. Od smanjivanja naše potrošnje energije do širenja mreže javnog prijevoza, Chicago neće izbjeći odgovornost da djeluje'', rekao je gradonačelnik Chicaga Rahm Emanuel.

Gradonačelnik australskog gradova Sydney Clover Moore upozorio je da sat za planet otkucava.

''Ovog ljeta srušeni su brojni toplinski rekordi u Sydneyu. Vidjeli smo izbjeljivanje koralja u luci, a sat za klimatske promjene otkucava. Želimo da vlade rade s našim gradovima, podržavaju nas, donose svoje politike, ali ako ih ne donose trebaju se maknuti i pustiti nas da učinimo što treba'', rekao je Clover Moore.

''Ušli smo u svijet strahova i neznanja, kada predsjednik SAD-a ignorira znanost i dobrobit čovječanstva jer se ne uklapaju u njegov pogled na svijet'', rekao je Mark Maslin, profesor klimatologije s londonskog sveučilišta.

Gabi Hegerl, profesorica klimatologije sa sveučilišta u Edinburghu rekla ja da se ''plaši za budućnost naše djece''.

''Još više se plašim za budućnost djece u zemljama u razvoju koje nisu mnogo doprinijele nastanku problema ali koje će prve osjetiti posljedice. Gdje će oni ići?''.

Kopirati
Drag cursor here to close