Partnerski dijalog

Trump, Putin i Xi Jinping telefonski razgovarali o jačoj suradnji između SAD-a, Rusije i Kine

Vijesti / Flash | 14. 11. 2016. u 21:16 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je večeras telefonom sa novoizabranim predsjednikom SAD Donaldom Trumpom, prvi put poslije njegove pobjede u trci za Bijelu kuću, i prenio mu spremnost za partnerski dijalog, priopćio je Kremlj.

Ruski lider izrazio je spremnost za partnerske odnose sa novom administracijom Bijele kuće "na principima ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i nemiješanja u unutrašnje stvari".

Putin je još jednom je čestitao republikancu pobjedu na izborima i poželio mu uspjeh u provođenju predizbornog programa.

U priopćenju press službe ruskog predsjednika, navodi se da su se Putin i Trump složili da se rusko-američki odnosi nalaze u "izuzetno nezadovoljavajućem stanju" i založili su se za aktivne zajedničke napore u pravcu njihove normalizacije i vraćanja na put konstruktivne saradnje u širokom spektru pitanja.

Dvojica lidera su se složila da je potrebno uložiti zajedničke napore u borbi protiv međunarodnog terorizma i ekstremizma, a u tom smislu razgovarali su o rješenju krize u Siriji, navodi Kremlj.

Kako se dodaje, u razgovoru je konstatirano da se sljedeće godine obilježava 210 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Rusije i SAD, što bi trebalo da navede dvije strane da se vrate pragmatičnoj, obostrano korisnoj suradnji u interesu obje zemlje, kao i stabilnosti i sigurnosti u svijetu.

Putin i Trump su se dogovorili da nastave telefonske kontakte sa mogućnošću osobnog susreta, prenio je TASS.

Trump i Xi Jinping: Neophodna jača suradnja dvaju država

"Novoizabrani predsjednik SAD Donald Trump i kineski predsjednik Xi Jinping dogovorili su se danas da se što prije sretnu kako bi razgovarali o međusobnim odnosima", prenijela je kineska televizija CCTV, prenosi AFP.

Dvojica predsjednika su se u telefonskom razgovoru složila da je suradnja dvaju država neophodna i da ima dosta područja u kojima mogu da surađuju. Za vrijeme mandata Baracka Obame, američka vanjska politika nije bila blagonaklona prema Kini, ali Trump je ponudio povezivanje dvaju država. Tijekom razgovora, Trump i kineski predsjednik Xi Jinping "uspostavili su jasan osjećaj međusobnog poštovanja", priopćila je ranije danas Trumpova transakcijska predsjednička administracija.

U priopćenju je navedeno da se Trump zahvalio za čestitke koje mu je kineski predsjednik uputio za pobjedu na predsjedničkim izborima koju je odnio nad demokratskom kandidatkinjom Hillary Clinton, prenosi Reuters.

"Tijekom razgovora lideri su uspostavili jasan osjećaj međusobnog poštovanja jednog prema drugom i novoizabrani predsjednik Trump je izjavio da vjeruje da će dvojica lidera imati jedan od najsnažnijih odnosa kako bi obje zemlje išle naprijed“, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close