Trump ih je pozvao da budu "divlji" i da se bore. I jesu

Četvero mrtvih i više od 50 uhićenih nakon crnog dana u Washingtonu

Policija Washingtona objavila je da su četiri osobe preminule tijekom sinoćnjeg upada Trumpovih pristaša u Kongres.
Vijesti / Flash | 07. 01. 2021. u 07:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu su stotine Trumpovih pristaša upali u zgradu američkog Kongresa u Washingtonu.

Policija Washingtona objavila je da su četiri osobe preminule tijekom sinoćnjeg upada Trumpovih pristaša u Kongres.

Zasad je uhićeno 53 ljudi, njih 47 zbog kršenja odredbe o policijskom satu.

Kaos u američkom Kongresu otkrio je da je predsjednik Donald Trump svoje pristaše tjednima potpirivao lažnim optužbama o ukradenim izborima što je kulminiralo napadom na zgradu koja predstavlja američku demokraciju.

Trump, koji odbija priznati izborni poraz, više je puta svoje pobornike pozvao da dođu u Washington na dan kad Zastupnički dom i Senat planiraju potvrditi pobjedu Joea Bidena.

"Statistički je nemoguće da smo izgubili izbore", tvitao je Trump 20. prosinca. "Veliki prosvjed u DC-ju 6. siječnja. Budite ondje, budite divlji!".

Odazvali su se u tisućama kako bi poslušali predsjednika koji im je kazao da marširaju prema Kapitolu kako bi iskazali svoj gnjev i pritisnuli zastupnike da odbace rezultate.

Pozvao ih je da se "bore".

"Nikad nećemo odustati, nikad nećemo priznati poraz", vikao je Trump i izazvao oduševljenje u gomili kad je demokratske pobjede nazvao "eksplozijom sranja".

Niti sat kasnije, mašući Trumpovim zastavama stigli su do Kapitola. Probili su policijske blokade, upali u zgradu i provaljivali u prostorije zastupnika.

Sjednica Kongresa je prekinuta, a potpredsjednik države Mike Pence sklonjen je na sigurno. Ubrzo potom i ostali zastupnici.

S dolaskom noći, zgrada Kongresa je vraćena pod kontrolu i očišćena. Gomila je udaljena od zgrade.

Twitter blokirao Trumpa na 12 sati i zaprijetio trajnim uklanjanjem

Twitter je povukao objave Donalda Trumpa, blokirao njegov račun na 12 sati i zaprijetio mu trajnim uklanjanjem, što su dosad neviđene mjere donesene nakon nasilja njegovih pristaša koji su u srijedu htjeli spriječiti potvrdu rezultata američkih predsjedničkih izbora.

Na videosnimci koju su ranije povukli Facebook i YouTube, predsjednik na odlasku poziva svoje pristaše koji napadaju Capitol da se "vrate kući", ali i ponavlja tvrdnju da su izbori "ukradeni".

Obama: Trump je potaknuo nasilje

Bivši američki predsjednik Barack Obama poručio je u srijedu da je njegov nasljednik u Bijeloj kući Donald Trump potaknuo nasilje na Kapitolu.

"Povijest će pamtiti današnje nasilje u Kapitolu, potaknuto aktualnim predsjednikom koji nastavlja neutemeljeno lagati o ishodu izbora, kao trenutak velike sramote za našu naciju", rekao je Obama.

Prije njega se oglasio i drugi bivši predsjednik, George W. Bush, koji je upad pristaša Donalda Trumpa u zgradu Kapitola nazvao "mučnim" činom koji "slama srce".

“Ovako se izborni rezultati osporavaju u banana republici a ne našoj demokratskoj republici", istaknuo je.

"Zaprepašten sam bezobzirnim ponašanjem nekih političkih čelnika još od izbora i nedostatkom poštovanja prema našim institucijama, našim tradicijama i našem provođenju zakona, što se danas moglo vidjeti", rekao je Bush u svojoj izjavi u kojoj ne spominje Trumpa po imenu, ali je očito mislio na njega i druge republikanske dužnosnike, navodi CNN.

Na Twitteru se oglasio američki potpredsjednik Mike Pence.

"Najstrože osuđujemo nasilje koje se ovdje dogodilo i tugujemo zbog gubitka života, kao i ozljeda koje su pretrpjeli oni koji su branili Kapitol. Mirni prosvjed je pravo svakog Amerikanca ali ovaj napad na Kapitol nećemo tolerirati. Oni koji su uključeni u njega bit će strogo sankcionirani u skladu sa zakonom".

Kanadski i britanski premijeri Justin Trudeau i Boris Johnson osudili su u srijedu nasilje u američkom Kongresu i pozvali na poštivanje rezultata izbora. Pridružio im se i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Kopirati
Drag cursor here to close