Stare teme

Trump domaćin samita ogorčenih neprijatelja Srbije i Kosova

Neki smatraju da je samit samo predstava da se Trumpa, dva mjeseca uoči predsjedničkih izbora, prikaže majstorom diplomacije.
Vijesti / Flash | 02. 09. 2020. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države nadaju se da će prekinuti zastoj u pregovorima Srbije i Kosova čiji će se lideri sastati u Bijeloj kući u četvrtak i petak.

Prošlo je više od dva desetljeća od njihovog krvavog etničkog sukoba. Srbija odbija priznati neovisnost koju je njezina bivša pokrajina Kosovo proglasila 2008. godine.

Američki dužnosnici nadaju se da će susret kosovskog premijera Avdullaha Hotija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića na pregovorima o gospodarskoj suradnji pomoći u poboljšanju njihovih odnosa, navodi Hina.

"Zaglibili smo u političkim raspravama i stalno se vrtimo oko istih tema bez većeg napretka", rekao je savjetnik Donalda Trumpa koji je htio ostati anoniman.

"Vjerujemo da će fokusiranje na gospodarski razvoj polučiti uspjeh", rekao je savjetnik novinarima.

No neki smatraju da je samit samo predstava da se Trumpa, dva mjeseca uoči predsjedničkih izbora, prikaže majstorom diplomacije.

Iako Bruxelles vodi pregovore između Kosova i Srbije gotovo desetljeće, SAD se u njih nedavno uključio. Trump je imenovao posebnog izaslanika Richarda Grenella.

Iako se Grenella optužuje za kompliciranje procesa postizanja sporazuma između Beograda i Prištine koji predvodi EU, uspio je dogovoriti susret lidera tih zemalja.

Fokus na posao, radna mjesta

Prvi sastanak planiran za lipanj otkazan je nakon što su posebni tužitelji u Den Haagu optužili kosovskog predsjednika Hashima Thacija za ratne zločine iz 1990-ih.

Obje strane dogovorile su prošli mjesec novi datum sastanka. U središtu razgovora bit će gospodarska pitanja.

Hoti je rekao da će raspravljati o "velikim projektima koji će promijeniti gospodarsku perspektivu Kosova i regije".

Trumpov savjetnik rekao je da je američka uloga u tome zaobići političare i usmjeriti se na probleme poslovnih ljudi koji žele proširiti trgovinu i poslovanje.

"Kompanije su frustrirane", rekao je savjetnik.

Washington želi vidjeti mogu li veća ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta "nekako promijeniti dinamiku situacije".

Savjetnik je podsjetio na nedavne sporazume o otvaranju cestovnih, željezničkih i zračnih linija, ali se još čeka prvi let između Beograda i Prištine.

"U četvrtak ćemo nastaviti pregovarati o ta tri sporazuma, a onda ćemo u raspravu dodati čitav niz pitanja za pokretanje trgovine, gospodarskog razvoja i stvaranje radnih mjesta", rekao je savjetnik.

Gorke rane

Sporazum bi mogao pomoći u zatvaranju gorkih rana iz sukoba.

U ratu na Kosovu od 1998. do 1999. poginulo je više od 13.000 ljudi, većinom kosovski Albanci.

Kosovski pobunjenici također su optuženi za odmazde Srba i Albanaca tijekom i nakon sukoba.

Rat je završio NATO-ovim bombardiranjem srbijanskih vojnika, natjeravši ih na povlačenje.

Dogovor i o naizgled minornim gospodarskim pitanjima vrti se oko politike.

Kosovo je uoči sastanka poručilo da je cilj finalizirati tri prometna sporazuma.

No Hoti je istaknuo da je kraj igre uzajamno priznanje.

"Inače neće biti normalizacije odnosa", rekao je Hoti.

Politička predstava?

Neki strahuju da je cilj samita poboljšati izglede za Trumpov ponovni izbor. Washington bi brzo mogao izgubiti interes ako se ništa ne postigne.

"Grenellov cilj je postići na neki način brzu pobjedu u gospodarskim pitanjima koju može predstaviti kao vanjskopolitički uspjeh Trumpove administracije", rekao je bivši američki diplomat.

"Imamo najbolju šansu uspjeti, u smislu rješavanja pitanja na Balkanu, ako SAD i Europa rade ruku pod ruku sa zajedničkom agendom", rekao je diplomat. "U ovom slučaju, ne vidimo ništa od toga."

No Damir Marušić iz Atlantskog vijeća kaže da bi Europljani trebali podržati bilo kakav ishod samita, prenosi Hina.

"Bila bi sramota dopustiti da se prilike propuste zbog ponosa i uvrijeđenosti", rekao je Marušić. "Moguća je manja pobjeda i mogla bi biti značajna."

Kopirati
Drag cursor here to close