Piralen oko nas

Trovanje u Mostaru: Tko to tamo spava?

Mostarcima se službeno još nitko ne obraća. A na deponiji Uborak još uvijek traju prosvjedi i blokada odlaganja smeća.
Vijesti / Flash | 13. 06. 2019. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Novac ne može biti problem kad je u pitanju ekologija'', rekao je za Federalnu televiziju poduzetnik Tomislav Grizelj koji je 2016. predstavio mostarskim gradskim vlastima procese i procedure postupanja s muljem.

''No, problem je bio novac'', rekao je Grizelj i dodao kako smatra da je u ovom slučaju ''država odspavala i spava''.

Ahmed Džubur, bivši dekan Agromediteranskog fakulteta na Univerzitetu Džemal Bijedić, rekao je kako se u analizi mostarskog mulja radi o prilično enormnoj količini ovih tvari.

''Posebno su označili da je piralen praktično prisutan u ovoj jednoj kombinaciji, sedam puta veće od dozvoljenih količina'', rekao je.

Kaže kako u jednu ruku ovakvi nalazi nisu iznenađenje, ali i da je činjenica da je situacija alarmantnija oko deponije Uborak jer su opasne tvari sasvim sigurno završile u vodama i tlu.

U Dnevniku 3 gostovao je i Marin Bago, član mreže Nevladine organizacije Naše društvo, koja je i podigla svu prašinu i otkrila kako su gradske vlasti potpuno nespremne dočekale ovu situaciju.

Mostarcima se službeno još nitko ne obraća. A na deponiji Uborak još uvijek traju prosvjedi i blokada odlaganja smeća.

Podsjećamo, danas bi trebao biti održan sastanak mostarskih dužnosnika s federalnim ministarstvom okoliša kako bi se riješilo pitanje deponiranja mulja iz pročistača. Grad je, naime, na optužbe odgovorio da su naručene, ali i da oni u skraćenicama iz izvještaja nisu vidjeli ništa sporno.

Kopirati
Drag cursor here to close