Krijumčarenje

Troje optuženih u predmetu "Bosfor" sporazumno osuđeno na po godinu dana zatvora

Optuženi su priznali krivicu u ranoj fazi postupka, a predložene kazne su u skladu s ulogom i odgovornošću koju su ovi optuženi imali u izvršenju kaznenog djela.
Vijesti / Flash | 31. 05. 2019. u 12:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predložene su kazne od po godinu zatvora za svakog od optuženih, oduzimanje nezakonite imovinske koristi, novčana kazna za jednog od optuženih, kao i obveza svjedočenja protiv drugih optuženih u predmetu kodnog naziva „Bosfor“. 

Troje optuženih za kaznena djela krijumčarenja ljudi (čl. 189. KZ BiH) i organiziranje grupe ili uduge za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata (čl. 189a. KZ BiH), u prisustvu odvjetnika sporazumno su priznali krivicu, u potpunosti priznavši odgovornost za kaznena djela za koja ih tereti Tužiteljstvo BiH. 

U skladu sa sporazumom, za optužene su predložene kazne: optužena Bejza Kara rođena 1963. godine u Velikoj Kladuši, kazna zatvora od jedne godine koja se u skladu s članom 43. st. 1 KZ-a BiH može zamijeniti radom za opće dobro te oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela; optužena Edina Zelić, rođena 1985. godine u Velikoj Kladuši, kazna zatvora od jedne godine koja se u skladu s članom 43. st. 1 KZ-a BiH može zamijeniti radom za opće dobro, oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje kaznenog djela, oduzimanje nezkonite imovinske koristi u iznosu od 760 KM i optuženi Valentino Vidić, rođen 1991. godine u Čapljini, kazna zatvora od 1 godine koja se u skladu s članom 43. st. 1 KZ-a BiH može zamijeniti radom za opće dobro, novčana kazna u iznosu od 1.000 KM, oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje kaznenog djela, oduzimanje nezkonite imovinske koristi u iznosu od 507 KM.

Optuženi su priznali krivicu u ranoj fazi postupka, a predložene kazne su u skladu s ulogom i odgovornošću koju su ovi optuženi imali u izvršenju kaznenog djela. 

Sporazumnim priznanjem optuženi su se obvezali na svjedočenje u predmetu protiv ostalih optuženih u okviru predmeta kodnog naziva „Bosfor“. 

Potpisivanjem sporazumnog priznanja optuženi su se odrekli prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

 Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close