Konzumacija mlijeka

Troje oboljelih od bruceloze u Bugojnu

Vijesti / Flash | 18. 08. 2016. u 15:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri osobe su oboljele od bruceloze na području općine Bugojno, potvrđeno je iz Higijensko-epidemiološke službe (HES) u tome gradu.

''Jedan pacijent trenutno se liječi na Infektivnom odjelu u bolnici u Zenici, drugi ambulantno, dok je kod treće osobe bolest upravo dijagnosticirana'', kazala je dr. Sutka Ćatić, epidemiologinja HES-a u Domu zdravlja Bugojno.

Bruceloza se, ističe, prenosi kontaktom sa zaraženom životinjom, tako da od ove bolesti najčešće obolijevaju veterinari i osobe koje se bave stočarstvom.

Svi oboljeli u Bugojnu su, dodaje, bolest dobili nakon što su konzumirali mlijeko i mliječne proizvode sumnjive kvalitete i porijekla.

''Za mene je bruceloza ne samo zdravstveni, nego i socio-ekonomski problem. Kod ove bolesti je najvažnija prevencija. Neophodno je prokuhavati mlijeko prije upotrebe i, prilikom kupovine, provjeriti ima li prodavač ima veterinarsko uvjerenje o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda'', istaknula je.

Vrlo je važno, naglasila je, bolest prepoznati na vrijeme, kako bi se izbjegle ozbiljnije posljedice, kojih do sada nije bilo.

''Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka, a simptomi su najsličniji gripi. Pacijenti imaju visoku temperaturu, žale se na malaksalost, glavobolju, bolove u kostima i zglobovima, a nerijetko i na obilno preznojavanje'', pojasnila je dr. Ćatić.

U epidemijskom obliku, bruceloza je na području Bugojna registrirana 2005., a osobe koje su tada oboljele bile su iz ruralnih područja, i u izravnom kontaktu sa stokom.

Kopirati
Drag cursor here to close