Napadači na autobus

Tri godine nakon incidenta nije poznato tko je napao Oružane snage BiH u Čapljini

Niti jedno ozbiljno tužiteljstvo u ovakvim slučajevima ne bi isključilo teroristički napad, kaže Alija Kožljak, nekadašnji voditelj vojnog odjela misije BiH pri NATO-u.
Vijesti / Flash | 27. 07. 2021. u 09:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Još nisu poznati napadači na autobus koji je u srpnju 2018. godine prevozio pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine kroz Čapljinu na krajnjem jugu zemlje.

Prema dopisu koji je Al Jazeera dobila iz Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine, nema saznanja o počiniteljima incidenta ni o tome jesu li pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini pronašle i sankcionirale odgovorne.

Prema Ured za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH, obzirom da se radi o civilima počiniteljima napada, ministarstvo nema uvid u predmet pokrenut kod nadležnih institucija.

Grupa muškaraca napala je u Čapljini autobus Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koji se vraćao s godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici 11.srpnja, prije tri godine. Autobus je imao vojne registracijske oznake Oružanih snaga BiH. Tijekom napada nitko od pripadnika Oružanih snaga BiH nije ozlijeđen, ali je na autobusu pričinjena materijalna šteta. Napadači su otrgnuli i registracijske tablice s autobusa. Incident je tada službeno potvrdio i Ljudevit Marić, glasnogovornika Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije. Rekao je da je Policijska uprava Čapljina počela provoditi istragu.

Autobus napali navijači?

 

Neslužbeno, autobus s pripadnicima Oružanih snaga BiH napala je grupa bosanskohercegovačkih navijača, ali koji podržavaju nogometnu reprezentaciju susjedne Hrvatske. Tim Zlatka Dalića tog je 11. srpnja pobijedila Englesku 2:1 i ušao u finale Svjetskog nogometnog prvenstva koje se igralo u Rusiji, što je bio najveći uspjeti u hrvatskom nogometu.

Stotine navijača slavile su na ulicama tog hercegovačkog grada, kada je počinjen incident. Ipak, niti jedna navijačka skupina iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske tada, ali ni poslije nije preuzela odgovornost za napad na Oružane snage BiH.

''Niti jedno ozbiljno tužiteljstvo u ovakvim slučajevima ne bi isključilo teroristički napad'', rekao je Al Jazeeri Alija Kožljak, nekadašnji voditelj vojnog odjela misije Bosne i Hercegovine pri NATO-u u Bruxellesu, komentirajući ozbiljnost počinjenog djela.

Ugrožen simbol pomirenja

 

''Državne oružane snage simboliziraju obranu države, obranu njenih građana, simboliziraju samu tu državu. Stoga, napad na Oružane snage BiH može se smatrati kao napad na sve pobrojane vrijednosti'', kaže Kožljak.

''Zabrinjava činjenica da se ne vodi istraga, ili barem nemamo informaciju o tome, iako se događaj dogodio prije tri godine. Ignoriranjem ovog događaja šalje se ružnu poruku, da se takvi napadi mogu nastaviti događati'', dodaje on.

Nastale spajanjem tri zaraćene vojske – Armije RBiH, Hrvatskog vijeća obrane i Vojske Republike Srpske 2004. godine, Oružane snage u Bosni i Hercegovini predstavljaju simbol pomirenja u toj balkanskoj zemlji, u kojoj je rat devedesetih godina prošlog vijeka odnio oko 100.000 ljudskih života, i čije posljedice se osjete do danas.

Tužiteljstva ne rade zbog utjecaja politike

Ovo nije jedini slučaj u kojem bosanskohercegovačko tužiteljstvo nije procesuiralo počinitelje kaznenih dijela. Prema tvrdnjama više domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija, ulicama Bosne i Hercegovine još uvijek slobodno šetaju osobe za koje se sumnja da su sudjelovali u ratnim zločinima tijekom rata u zemlji, uključujući mučenja, silovanja i ubojstva.

State Department je također objavio u ožujku ove godine alarmantan izvještaj o  stanju u pravosuđu u Bosni i Hercegovini, prema kojem političke stranke u Bosni i Hercegovini ponekad utječu u politički osjetljivim slučajevima. ''Odgovornost sudaca i tužitelja bila je niska, a imenovanja se često nisu temeljila na zaslugama“, navodi se, između ostalog, u izvještaju američke vlade o stanju o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

Detaljnu reformu pravosuđa od vlasti u Bosni i Hercegovini traži i Europska unija, za čije članstvo je zemlja podnijela aplikaciju u februaru 2016. godine.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije Al Jazeeri nisu dostavili odgovore o tome jesu li napadači na autobus Oružanih snaga BiH iz srpnja 2018. godine otkriveni i procesuirani. Tužiteljstvo iste županije također nije dostavilo odgovore o ovom slučaju.

Kopirati
Drag cursor here to close