Civilna zaštita

Tri dječaka spašena iz minskog polja

Pripadnici FUCZ-a spasili tri dječaka iz minskog polja u Hadžićima
Vijesti / Flash | 05. 11. 2017. u 16:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  Ilustracija / Foto: Bljesak.info

Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) danas popodne su na području općine Hadžići spasili tri dječaka iz minskog polja.

Glasnogovornica FUCZ-a Majda Kovač je kazala Feni da su na području općine Hadžići, iznad sela Kasatići, tri dječaka u dobi između 11 i 13 godina, zbog igre i dječje radoznalosti, ušli u obilježeno minsko polje, stotinu metara unutar minskog polja.

''Brzom akcijom Federalne uprave civilne zaštite, dva tima od deset ljudi, u veoma kratkom vremenu otišli su na lokaciju i izvukli djecu iz minskog polja. Djeca su slušala uputstva i završeno je na najbolji način, bez ozlijeđenih'', kazala je Kovač te dodala da su djeca predana roditeljima.

Po njenim riječima, na lokaciji su bili i ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić i direktor FUCZ-a Fahrudin Solak.

Iz GSS stanice Sarajevo ranije je priopćeno da su odmah po dojavi od OKC 121 njihove ekipe izašle na teren i u kratkom vremenskom razdoblju locirale izgubljenu grupu.

''Djeca su se nalazila u minskom polju, te je u komunikaciji sa OKC 121 pozvan deminerski tim koji je izlaskom na teren osigurao teren i napravio siguran prolaz za grupu'', navode iz GSS stanice Sarajevo.

 

U minskom polju kod Oštre Luke stradao muškarac

U mjestu Koprivna kod Oštre Luke došlo je do nesreće kada je u minsko polje ušao muškarac i nastradao uslijed aktiviranja mine, rekla je glasnogovornica Policijske uprave Prijedor Zvezdana Alendarević.

Do nesreće je došlo oko 14.15 sati.

Na terenu su pripadnici Deminerskog tima Civilne zaštite Republike Srpske.

Nakon očevida bit će poznat identitet stradalog i više detalja ovog slučaja, rekla je Alendarević.

Kopirati
Drag cursor here to close