Saslušani u Veleposlanstvu

Tri bh. državljanina u veleposlanstvu u Sloveniji: Hrvatski obavještajci su nas pokušali vrbovati

Vijesti / Flash | 27. 03. 2019. u 18:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Nezavisne / Veleposlanstvo BiH u Sloveniji 

U Veleposlanstvu BiH u Sloveniji tri bosanskohercegovačka državljana danas su dala izjave u kojima tvrde da su ih pokušali vrbovati pripadnici Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske.

"Nezavisnim" je danas u Veleposlanstvu potvrđeno da su tri osobe dale izjavu, ali ne i u vezi s čim, te da će izjave uputiti u centralu - Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH.

Igor Crnadak, šef bh. diplomatije, rekao je banjalučkim novinama da se "dogodila situacija" u bh. veleposlanstvu u Sloveniji i da su tri osobe dale izjavu da su prisiljavane na nešto.

"Sve je to zabilježeno i treba stići u Ministarstvo. Mi se nećemo baviti time, niti ćemo se oglašavati. Izjave ćemo proslijediti nadležnim službama", kazao je Crnadak.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, kazao je "Nezavisnim" da nije čuo za slučaj u Sloveniji, ali da ne može komentirati ništa dok ne vidi te papire i ne informira se o tome.

"Ne znam što se točno događalo u Sloveniji, ali stojim iza svega što sam ranije govorio kada je u pitanju vrbovanje građana BiH od strane službi iz Hrvatske", kazao je Mektić.

Podsjetimo, BiH i Hrvatsku već tri nedjelje potresa afera "selfije", a Tužiteljstvo BiH je zbog ove afere do sada ispitalo Mektića, njegovog zamjenika Miju Krešića, novinara Matu Đakovića, novinara portala "Žurnal.info" Avdu Avdića, te svjedoka čija se priča o radu za obavještajce iz Hrvatske pod inicijalima H.Č. pojavila u medijima, a o kojoj je pisao spomenuti portal.

Predsjedništvo BiH zatražilo je 18. ožujka od Ministarstva sigurnosti da u roku od tri dana ovoj instituciji dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti o aktivnostima SOA i generalnog konzula Hrvatske u BiH Ivana Begića. U utorak je ova informacija pod oznakom "povjerljivo" dostavljena Predsjedništvu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close