Podvođenje

Trgovina ljudima u BiH: Maloljetnice tijelo prodaju za 100 eura

Vijesti / Flash | 27. 05. 2017. u 06:19 A.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema podacima tužiteljstva, službi za provođenje zakona, centara za socijalni rad i nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini, prošle godine identificirano je 47 potencijalnih žrtava trgovine ljudima radi prostitucije, prosjačenja i u svrhu sklapanja braka, pišu Nezavisne.com.

Ovo se, između ostalog, navodi u izvještaju Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne migracije za 2016. godinu, gdje su pobrojani i pojedinačni slučajevi koji se mogu okarakterizirati kao trgovina ljudima. Od ukupnog broja potencijalnih žrtava trgovine ljudima njih 10 je maloljetno, a gledajući po spolu, 29 je ženskih i 18 muških osoba, dok je od ukupnog broja njih sedam seksualno iskorištavano, 12 njih je prisiljavano na rad, dok se 21 slučaj odnosi na prosjačenje i jedan radi prisilnog sklapanja braka.

Kada je riječ o prostituciji, iz izvještaja je vidljivo da djevojke, među kojima ima i maloljetnica, svoje usluge prodaju za 100 eura i novac uglavnom dijele s nekim tko ih podvodi, dok se tarife za ilegalne prelaske granice kreću i do 500 eura po jednoj osobi. Jedan od primjera kako se podvode maloljetnice zabilježen je u Prijedoru, gdje je vlasnik lokala M.O. pronalazio mušterije za maloljetnu I.S., kojima je ona za 100 eura pružala seksualne usluge.

"Za obavljeni posao M.O. od maloljetne I.S. dobiva polovinu novca", navedeno je u izvještaju, a zabilježen je i slučaj gdje jedna djevojka iz Paraćina tijekom vikenda pjeva u kafiću u Prijedoru, a osim toga, također za 100 eura, pruža seksualne usluge. Jedan od najizraženijih problema trgovine ljudima odnosi se na prosjačenje i tu se najviše privode maloljetne osobe, uglavnom Romi. Gotovo da nema većeg grada u kojem to nije zabilježeno.

"Na teritoriji BiH je u izvještajnom periodu evidentirano prisustvo državljana Republike Srbije romske nacionalnosti, koji se uglavnom ne pridržavaju zakonskih propisa koji reguliraju oblast zakonitosti boravka i rada stranaca na teritoriji BiH. Navedeni državljani se uglavnom bave prosjačenjem, skitnjom i neovlaštenim prikupljanjem dobrovoljnih priloga i čine prekršajne propisane Zakonom o javnom redu i miru", navedeno je u izvještaju.

Također, u izvještaju se dodaje da ti Romi uglavnom ne prijavljuju boravak i često u BiH ostaju i nakon isteka prava na bezvizni boravak, a i nakon što budu protjerani poslije izvjesnog vremena ponovo se vraćaju u Bosnu i Hercegovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close