Trgovina ljudima

Nećete vjerovati: BiH je napredovala!

Ministarstvo vanjskih poslova SAD, navodi se, smatra kako je BiH zadovoljila kriterije da bude unaprijeđena na Nivo 2.
Vijesti / Flash | 02. 07. 2021. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjskih poslova SAD objavilo je Izvještaj o suprotstavljanju trgovini ljudima za 2021. godinu u kojem se ocjenjuju nastojanja zemalja širom svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu k eliminaciji ovog ropstva modernog doba kojem su izloženi najranjiviji u našem društvu.

''Sjedinjene Države pozdravljaju povećana nastojanja koja je BiH pokazala na suprotstavljanju trgovini ljudima u odnosu na prijašnji izvještajni period, imajući u vidu i utjecaj COVID-19 pandemije na njene kapacitete'', priopćeno je iz američkog veleposlanstva BiH.

Nivo 2

Ministarstvo vanjskih poslova SAD, navodi se, smatra kako je BiH zadovoljila kriterije da bude unaprijeđena na Nivo 2.

Nivo 2 definira zemlje i teritorije čije vlade nisu u potpunosti uskladile svoja nastojanja sa minimalnim standardima Zakona o zaštiti žrtava trgovine ljudima iz 2000. godine, ali ulažu značajne napore kako bi se uskladile s tim standardima.

Ta nastojanja su uključila jačanje Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima kroz dodjelu sredstava za isplatu naknada za rad u Grupi i pokriće operativnih troškova, proširenje sastava Udarne grupe, te stvaranje mreže tužilaca i istražitelja radi lakše koordinacije.

Nastojanja

''Republika Srpska je izmjenama svog zakona povećala minimalnu kaznu za djelo trgovine djecom sa pet na 20 godina i proširila definiciju trgovine ljudima. Jedan sudac u Tuzlanskom kantonu je izrekao do sada najdužu zatvorsku kaznu za prisilno prosjačenje djece, a Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je uspostavila operativni tim u sva četiri regionalna ureda'', navodi se u priopćenju.

Vlasti su, dodaje se u priopćenju, općenito povećale nastojanja na zaštiti žrtava identificiranjem većeg broja žrtava, udruživanjem sredstava za pomoć domaćim i stranim žrtvama i dodjelom sredstava nevladinim organizacijama uključenim u borbu protiv trgovine ljudima te izradom smjernica za standardizaciju pomoći žrtvama, posebno djeci.

Vlasti su uspostavile novu bazu podataka radi standardizacije prikupljanja podataka o žrtvama trgovine ljudima, uspostavile su 18 regionalnih monitoring timova za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima i pomogle angažiranje i obuku 25 romskih aktivista za učešće u regionalnim monitoring timovima.

Neispunjeno

Međutim, vlasti nisu ispunile minimalne standarde u nekoliko ključnih oblasti.

Na državnoj razini, u RS-u i Brčko distriktu (BD) nije osuđen niti jedan trgovac ljudima, dok je u Federaciji Bosne i Hercegovine (Federacija) osuđeno manje trgovaca ljudima nego prethodne godine. Organi za provođenje zakona su nastavili redovno istraživati djela trgovine ljudima pod lakšim kvalifikacijama, dok su suci u Federaciji i dalje izricali kazne niže od zakonom predviđenih minimalnih kazni.

Organima za provođenje zakona nedostaju kapaciteti, resursi i tehničko znanje, što ometa njihovu sposobnost da provode djelotvorne istrage usmjerene na žrtvu i da počinitelje krivično gone. Nadležni organi su opravdavali slučajeve potencijalnog prisilnog prosjačenja djece i prisilni rad u kojem su žrtve Romi kao tradicionalne kulturološke prakse i običaje Roma i ponekad su vraćali djecu u njihove porodice čak i kada su roditelji bili uključeni u iskorištavanje svoje djece.

Osim toga, vlasti nisu pokazale proaktivna nastojanja u pravcu identificiranja žrtava, zbog čega su često nadležne institucije vlasti žrtve kažnjavale za nezakonita djela na koja su ih trgovci ljudima prisiljavali i posebno izdavale prekršajne naloge.

Sve razine vlasti u BiH moraju nastaviti povećavati nastojanja ka potpunoj implementaciji Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH kroz blisku koordinaciju, suradnju i izdvajanjem dovoljnih resursa.

Sjedinjene Države će nastaviti podržavati BiH u ovim nastojanjima. Strategija suprotstavljanja trgovini ljudima u Bosni i Hercegovini je u svojoj suštini usmjerena na zaštitu žrtava i vladavinu prava. Također je usmjerena na institucije koje trebaju funkcionirati da bi se osigurala zaštita i pravda za žrtve, te lišavanje slobode i krivično gonjenje onih koji čine gnusno krivično djelo trgovine ljudima, navelo je američko veleposlanstvo u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close