Lokalni izbori

Trgovcima glasovima određen pritvor

''Ti – 1.300 maraka! Ja kopiram spisak (…), kažem za koga će glasovati. Trinaestog ti dobiješ spisak u ruke. Ti daješ 40 (maraka op. a.). Ja dajem momku, razumiješ...''
Vijesti / Flash | 18. 11. 2020. u 21:33 CIN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnovni sud u Brčko distriktu je odredio jednomjesečni pritvor trgovcima glasovima Elviru Saletoviću i Sanelu Pengiću. Tužiteljstvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine (BiH) ih sumnjiči za povredu slobode odlučivanja birača.

Saletović i Pengić su uhićeni 13. studenog u policijskoj akciji ''Glasač''nakon što su ih razotkrili novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN). Novinari su, predstavljajući se kao stranački aktivisti, organizirali sastanak njih dvojice s Abdulahom Iljazovićem, kandidatom stranke Narod i pravda na lokalnim izborima održanim 15. studenog.

Nakon kratkog dogovora porukom sastali su se u kafiću na jednoj brčanskoj pumpi. Plan je bio da: Iljazović da 6.500 KM za 130 glasova, Saletović i Pengić pronađu glasače i za svakog od njih naplate po 50 KM te dio novca zadrže za sebe.

''Ti – 1.300 maraka! Ja kopiram spisak (…), kažem za koga će glasovati. Trinaestog ti dobiješ spisak u ruke. Ti daješ 40 (maraka op. a.). Ja dajem momku, razumiješ, imam dvojicu momaka'', glasila je ponuda Saletovića za kupovinu birača nekoliko dana uoči Lokalnih izbora 2020 u Brčko distriktu.

Određen im je pritvor zbog opasnosti da bi mogli ponoviti kazneno djelo i utjecajem na svjedoke ometati kazneno postupak.

Pritvaranjem Saletovića i Pengića broj pritvorenih koji su osumnjičeni za kaznena djela počinjena u vezi sa izbornim procesom na ovom području narastao je na devet. Ranije je prema prijedlogu Tužiteljstva produžen pritvor sedmorici osumnjičenih za izborne zlouporabe, među kojima su trojica zastupnika u Skupštini Brčko distrikta. Oni su planirali zloupotrijebiti glasove najmanje 280 sugrađana za glasovanje van BiH.

Naime, mještani brčanskih sela su novinarima CIN-a ispričali da su poznavali uhićene pa su neki od njih lako povjerovali da će u zamjenu za glas dobiti posao u javnim institucijama. Uhićeni su, uglavnom, prevarili članove svoje obitelji ili komšije.

Kopirati
Drag cursor here to close