Nastavljeno suđenje Muhamedu Budimliću

Treće suđenje: Na Vrhovnom sudu FBiH zbog ubojstva odvjetnice

Radi se o trećem postupku u ovom predmetu, koji se, nakon ukidanja dviju ranijih presuda Kantonalnog suda Bihać, sada vodi pred Vijećem Vrhovnog suda FBiH.
Vijesti / Flash | 16. 09. 2019. u 17:51 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Vrhovnom sudu Federacije BiH danas je nastavljeno suđenje Muhamedu Budimliću (1952.), optuženom za ubojstvo bihaćke odvjetnice Jasmine Koričić postavljanjem improvizirane eksplozivne naprave na vrata njezinog ureda, 13. veljače 2015.

Budmlić se, istovremeno, tereti i za neovlaštenu nabavku i držanje opasnih tvari te izazivanje opće opasnosti.

Radi se o trećem postupku u ovom predmetu, koji se, nakon ukidanja dviju ranijih presuda Kantonalnog suda Bihać, sada vodi pred Vijećem Vrhovnog suda FBiH.

U nastavku suđenja pred najvišim žalbenim sudom u FBiH konstatirano je kako su na prošlom ročištu poduzeti i prihvaćeni dokazi provedeni pred prvostupanjskim sudom.

Istovremeno, navedeno je da dio dokaza koji su ranije provedeni nije bio pronađen u sudskom spisu, te je, uz suglasnost strana u postupku, i taj set dokaza prihvaćen.

Sud prihvatio prijedloge obrane 

Između ostalog, riječ je o službenoj zabilješci MUP-a USK-a - Sektora krim-policije, zapisniku o pretresu obiteljske kuće u vlasništvu optuženog i njegove bivše supruge, zapisniku o lišavanju slobode optuženog (tada osumnjičenog) i zapisniku o njegovoj predaji drugim nadležnim institucijama, te više potvrda o privremenom oduzimanju predmeta, kao i naredbama Kantonalnog tužiteljstva - za izvršenje obdukcije i za psihološko vještačenje, kao i listing odlaznih/dolaznih telefonskih poziva optuženog...

Sud je, nadalje, prihvatio prijedlog odbrane za vještačenje/analizu DNK tragova s mjesta događaja od Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja pri Ministarstvu sigurnosti BiH.

Naime, odbrana insistira na vještačenju bioloških tragova, a radi, kako navodi, utvrđivanja identiteta spornih i nespornih tragova.

U vezi s tim, na ročištu je predočena cjelokupna komunikacija/korespondencija nadležnih institucija, uključujući i informaciju iz Federalne uprave policije - Centra za forenzičku i informatičku potporu kojom je skrenuta pažnja na potrebu pažljivog postupanja sa spomenutim materijalom kako ne bi došlo do uništavanja ili oštećenja pohranjenih tragova.      

Također, pristupilo se čitanju više pisama obrane, koja su u međuvremenu dostavljena Sudu, povodom čega je reagirala punomoćnica obitelji oštećene, uz opasku da se ponavlja situacija iz prvostupanjskog postupka, te se usprotivivši parcijalnom/višekratnom podnošenju prijedloga obrane i sugerirajući da se svi dokazni prijedlozi koncentriraju u sklopu jednog podneska.

Međutim, stav odbrane je "da je cjelokupno postupanje u tom pogledu apsolutno u skladu sa zakonom“.

Motiviran osvetom

Kantonalni sud u Bihaću je u prvostupanjskom postupku Budimlića osudio na 31 godinu, a nakon ukidanja te presude i ponavljanja postupka bio je osuđen na 32 godine zatvora.

Optužnica Budimlića tereti da je bio motiviran osvetom, jer je odvjetnica Koričić zastupala njegovu suprugu u brakorazvodnoj i drugim parnicama, u kojima je uspjela supruzi ishoditi korist, čak i kad je optuženi kuću prepisao na sestru da bi izbjegao podjelu bračne imovine.

On je, prema tužiteljskim navodima, kobnog dana  13. veljače 2015. podmetnuo eksplozivnu napravu pred ulazna vrata ureda odvjetnice Koričić.

Budimlića su, 20-ak dana nakon ubojstva, uhitili pripadnici Granične policije BiH na GP Izačić po potjernici MUP-a USK.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 14. listopad.

Kopirati
Drag cursor here to close