Apel

Trebaju se osigurati dežure zaštitara u vrtićima

Vijesti / Flash | 16. 12. 2015. u 18:57 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje roditelja mololjetne djece u BiH je, povodom pokušaja otmice djeteta iz vrtića u naselju Dobrinja, uputilo apel nadležnim institucijama da osiguraju da se u svakom vrtiću uspostavi cjelodnevna dežura zaštitara i na taj način zaštite djeca, piše Fena.

Izražavajući veliku zabrinutost i bojazan za sigurnost djece u vrtićima, u ovom udruženju pitaju zašto se ne osiguravaju vrtići i škole, ako postoje dežure zaštitara u bankama, trgovinama, kockarnicama i drugim objektima.

''Sva mjesta gdje djeca kolektivno provode vrijeme, nužno je osigurati, te zaštititi djecu od svake moguće opasnosti - kaže se u saopćenju Udruženja roditelja mololjetne djece u BiH.

Podsjetimo, početkom listopada Udruženje roditelja maloljetne djece u BiH provelo je istraživanje čiji rezultati su pokrenuli pitanje sigurnosti u školama. Udruženje je tada apeliralo da se u svakom školskom dvorištu uspostavi dežurstvo policajaca u vrijeme trajanja nastavi, odnosno dok su djeca prisutna u školi.

Iako ''školski policajac'' ne može jamčiti potpunu sigurnost, roditelji većine učenika kažu da je i samo njegova nazočnost dovoljna.

U opticaju su dvije mogućnosti. Jedna je da se angažiraju umirovljeni policajci, a druga da se raspiše natječaj na koji bi se prijavljivali mlađi ljudi koji su tek završili srednju školu, a koji bi prošli policijsku obuku. Prednost te ideje je što će njima zbog godina problemi školaraca biti bliskiji.

''Školski policajci'', tada su rekli iz udruge, bili bi dodatno obučeni za rad s djecom, a osnovni zadatak bi im bio da steknu povjerenje učenika, ali i da djeluju preventivno svojim autoritetom i ponašanjem.

Ovim bi se spriječila eventualna nezgoda ili bilo kakav pokušaj upada u školu.

Kopirati
Drag cursor here to close