Granična policija

Treba ojačati granice BiH

Kao osnovni problem za učinkovitiju borbu protiv ilegalnih migracija, istaknut je nedovoljan broj policijskih službenika
Vijesti / Flash | 22. 01. 2020. u 14:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić, u srijedu je održao sjednicu Stručnog kolegija na kojoj su, uz zamjenika direktora Fahrudina Halača i pomoćnika direktora za organizaciju i operacije Dragana Kulića, sudjelovali rukovoditelji osnovnih organizacijskih jedinica GPBiH i savjetnici direktora.

Na ovoj sjednici govorilo se o stanju u oblasti granične sigurnosti i budućim aktivnostima. Između ostalog, konstatirano je, da je, unatoč naporima i korištenjem svih raspoloživih ljudskih i materijalno-tehničkih kapaciteta ove policijske agencije, potrebno dodatno jačanje GPBiH u graničnoj kontroli i nadzoru državne granice na istočnom i sjeveroistočnom dijelu zemlje, priopćeno je iz GP BiH.

 

U tom smislu, direktor Galić je još jednom potencirao da se izvrši maksimalno angažiranje postojećih ljudskih i tehničko-materijalnih kapaciteta u cilju suzbijanja ilegalnih migracija, odnosno na sprečavanje nezakonitih ulazaka u BiH iz pravca Republike Srbije i Crne Gore, kao i na sprečavanje svih oblika prekograničnog kriminala duž cijele bh. državne granice.

Za konkretniji odgovor na problem ilegalnih migracija, istaknuo je, i da su potrebne izmjene Zakona o graničnoj kontroli, Zakona o strancima, Zakona o azilu i propisa kojima bi se dala veća ovlaštenja policijskim službenicima i povećale mogućnosti preraspoređivanja i angažiranja službenika na granici sa Srbijom i Crnom Gorom.

 

Kao osnovni problem za učinkovitiju borbu protiv ilegalnih migracija, istaknut je nedovoljan broj policijskih službenika, loša infrastruktura na graničnim prijelazima i nedostatak savremene specijalističke opreme.

Na sjednici je naglašeno da se od svih pripadnika GPBiH očekuje maksimalan angažman u zaštiti državne granice, profesionalnost u radu, poštivanje zakonskih propisa, dosljedna borba protiv korupcije, veće prisustvo na terenu i dosljedniji nadzor nad radom policijskih službenika od strane njihovih rukovodilaca, te blagovremena razmjena informacija na svim razinama, priopćeno je iz Granične policije.

Kopirati
Drag cursor here to close