Ahmetović

Traži se smjena Igora Crnatka

Vijesti / Flash | 19. 07. 2016. u 09:44 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović je, prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice, podnio inicijativu za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka.

Ahmetović je podsjetio da je prije nekoliko dana u Potočarima bila komemoracija za žrtve genocida u Srebrenici te da je "nakon svih ovih godina ministar Crnadak smogao snage da ponovo otpočne s odlukom koja u sebi sadrži zabranu da djelatnici Ministarstva vanjskih poslova BiH sudjeluju u organizaciji komemoracije, iako je Memorijalni centar institucija BiH''.

''Radi se o komemoraciji koja ima svoju ustaljenu praksu i mi smo u vremenu prvih odlazaka i komemoracija u Potočarima imali niz zabrana koje su dolazile iz institucija, kako entitetskih tako državnih i došli smo u fazu da prevladamo ove zabrane'', rekao je Ahmetović.

Kazao je kako je rečeno da izjave načelnika Općine Srebrenica narušavaju vanjskopolitičke ciljeve BiH, odnosno jedan cilj, a radi se o dobrosusjedskim odnosima.

''Točno je da izjave iz Srebrenice narušavaju te odnose, ali one su odgovor onima koji negiraju genocid. I ne može se tražiti krivac u onome tko želi pravdu i tko želi da se poštuju odluke i presude Međunarodnog suda pravde'', istaknuo je Ahmetović, dodajući da su "ovdje potpuno zamijenjene teze".

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić kazao je danas, prilikom utvrđivanja dnevnog reda sjednice, da je Kolegij tog doma primio inicijativu zastupnika SDA Sadika Ahmetovića za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka, stavio je u proceduru i ona će biti tretirana u skladu s Poslovnikom.

Prijedlog zastupnika SDP-a BiH Denisa Bećirovića da se danas ili na narednoj sjednici razmatra „informacija Vijeća ministara BiH o ustavnopravnim, političkim i sigurnosnim implikacijama i posljedicama najavljenog organiziranja antidaytonskog i antiustavnog referenduma u bh. entitetu RS o konačnim i obavezujućim odlukama Ustavnog suda BiH“ nije dobio potrebnu entitetsku podršku.

Prihvaćen je prijedlog zastupnika Demokratske fronte Damira Bećirovića da se u dnevni red uvrsti rasprava o Pismu namjere MMF-u kao i prijedlog zastupnica SDS-a Aleksandre Pandurević da se uvrsti u dnevni red „zaključak o formiranju interresorne radne grupe za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine dužnosnika u institucijama BiH“.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH će, prema utvrđenom dnevnom redu, razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu BiH, koji su predložili zastupnici Amir Fazlić i Mirsad Đonlagić, a kojim se predviđa naplata RTV pristojbe putem računa za električnu energiju.

Predloženi zakon predviđa da se prihod od RTV pristojbe te neto prihod od marketinškog oglašavanja dijeli na tri javna radiotelevizijska servisa tako što 40 posto ukupnog prihoda pripada BHRT-u, a po 30 posto RTRS-u i Radio-televiziji FBiH.

Zastupnici će razmatrati i zahtjev Vijeća ministara BiH da se po hitnom postupku razmatraju: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Bit će razmatrani i principi Prijedloga zakona o volonterskim aktivnostima koje organiziraju udruženja i fondacije, crkve i vjerske zajednice i institucije BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Pred zastupnicima će se, između ostalog, naći i Izvještaj o zaštiti osobnih podataka u BiH za 2015. godinu; Informacija o stanju iseljeništva kao i Informacija o stanju i pojavama vršnjačkog nasilja i nasilja među djecom u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close