Zakazana sjednica 13. svibnja

Traži se rješenje o migrantima

Smatra da se rješavanjem problema u vezi migrantske krize treba baviti prije svega država Bosna i Hercegovina jer je Granična policija BiH u tom pitanju najodgovornija, odnosno potrebno joj je povećanje kapaciteta kako bi se bolje zaštitila granica.
Vijesti / Flash | 29. 04. 2019. u 15:39 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Elvir Karajbić na današnjoj sjednici Kolegija zakazao je za 13. svibnja održavanje tematske sjednice posvećene migrantskoj krizi u Unsko-sanskom kantonu.

''Na sjednicu će biti pozvani predstavnici sigurnosnih agencija u BiH, premijer Unsko-sanskog kantona, ministrica zdravstva USK i policijski komesar. Oni će predložiti zaključke koji će naravno moći korigirati zastupnici, a tek nakon rasprave kao rezultat ove sjednice trebao bi biti usvojen određen broj zaključaka'', potvrdio je Feni Karajbić.

Smatra da se rješavanjem problema u vezi migrantske krize treba baviti prije svega država Bosna i Hercegovina jer je Granična policija BiH u tom pitanju najodgovornija, odnosno potrebno joj je povećanje kapaciteta kako bi se bolje zaštitila granica.   

U cilju iznalaženja rješenja kako Federacija može pomoći USK, podsjeća, u petak, 26. lipnja svi su zastupnici iz ovog kantona održali sastanak u Bihaću s zastupnicima drugih nadležnih institucija.

Inicijator sastanka, kao i tematske sjednice je poslanik Hamdija Abdić (SDA), koji je poručio da je namjera da se USK-u pruži konkretna pomoć iako Federacija po pitanju migrantske krize ima najmanje nadležnosti od svih razina vlasti.

Abdić je prošli tjedan uputio Zastupničkom domu i Vladi Federacije inicijativu za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH kojom bi se Bihaću i Velikoj Kladuši osiguralo posebne koeficijente za saniranje ekonomske štete uzrokovane migrantskom krizom.

''Na ovaj način Zastupnički dom i Dom naroda FBiH bi pokazao volju da barem dijelom obeštete odnosno pokažu solidarnost prema Bosanskoj Krajini, Gradu Bihaću i Općini Velika Kladuša koji zaista trpe veliku štetu na ekonomskom, ekološkom i svakom drugom planu. Moram istaći da je trend odlaska mladih iz ovih krajeva bio i prije migrantske krize ali se ovom pojavom u najmanju ruku udvostručio. Naglašavam i to da zbog medijske kampanje oko migrantske krize mnogi investitori koji su imali namjeru ulaganja u Grad Bihać i Općinu Velika Kladuša svoje investicije su obustavili ili su odustali od njih. Naglašavam da je turizam u Gradu Bihaću bio u velikom usponu, međutim može se primijetiti da je u zadnje vrijeme u rapidnom padu'', obrazložio je ovu inicijativu Abdić, te zaključio da računa na razumijevanje i podršku svih zastupnika, bez obzira na stranku iz koje dolaze.

Kopirati
Drag cursor here to close