Zakazana sjednica 13. svibnja

Traži se rješenje o migrantima

Smatra da se rješavanjem problema u vezi migrantske krize treba baviti prije svega država Bosna i Hercegovina jer je Granična policija BiH u tom pitanju najodgovornija, odnosno potrebno joj je povećanje kapaciteta kako bi se bolje zaštitila granica.
Vijesti / Flash | 29. 04. 2019. u 15:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Elvir Karajbić na današnjoj sjednici Kolegija zakazao je za 13. svibnja održavanje tematske sjednice posvećene migrantskoj krizi u Unsko-sanskom kantonu.

''Na sjednicu će biti pozvani predstavnici sigurnosnih agencija u BiH, premijer Unsko-sanskog kantona, ministrica zdravstva USK i policijski komesar. Oni će predložiti zaključke koji će naravno moći korigirati zastupnici, a tek nakon rasprave kao rezultat ove sjednice trebao bi biti usvojen određen broj zaključaka'', potvrdio je Feni Karajbić.

Smatra da se rješavanjem problema u vezi migrantske krize treba baviti prije svega država Bosna i Hercegovina jer je Granična policija BiH u tom pitanju najodgovornija, odnosno potrebno joj je povećanje kapaciteta kako bi se bolje zaštitila granica.   

U cilju iznalaženja rješenja kako Federacija može pomoći USK, podsjeća, u petak, 26. lipnja svi su zastupnici iz ovog kantona održali sastanak u Bihaću s zastupnicima drugih nadležnih institucija.

Inicijator sastanka, kao i tematske sjednice je poslanik Hamdija Abdić (SDA), koji je poručio da je namjera da se USK-u pruži konkretna pomoć iako Federacija po pitanju migrantske krize ima najmanje nadležnosti od svih razina vlasti.

Abdić je prošli tjedan uputio Zastupničkom domu i Vladi Federacije inicijativu za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH kojom bi se Bihaću i Velikoj Kladuši osiguralo posebne koeficijente za saniranje ekonomske štete uzrokovane migrantskom krizom.

''Na ovaj način Zastupnički dom i Dom naroda FBiH bi pokazao volju da barem dijelom obeštete odnosno pokažu solidarnost prema Bosanskoj Krajini, Gradu Bihaću i Općini Velika Kladuša koji zaista trpe veliku štetu na ekonomskom, ekološkom i svakom drugom planu. Moram istaći da je trend odlaska mladih iz ovih krajeva bio i prije migrantske krize ali se ovom pojavom u najmanju ruku udvostručio. Naglašavam i to da zbog medijske kampanje oko migrantske krize mnogi investitori koji su imali namjeru ulaganja u Grad Bihać i Općinu Velika Kladuša svoje investicije su obustavili ili su odustali od njih. Naglašavam da je turizam u Gradu Bihaću bio u velikom usponu, međutim može se primijetiti da je u zadnje vrijeme u rapidnom padu'', obrazložio je ovu inicijativu Abdić, te zaključio da računa na razumijevanje i podršku svih zastupnika, bez obzira na stranku iz koje dolaze.

Kopirati
Drag cursor here to close