Traži se

Novi natječaj za glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH

Od osnivanja Tužiteljstva BiH 2003. godine, tom institucijom su rukovodila tri glavna tužitelja. Marinko Jurčević, koji je bio prvi izabran, napustio je funkciju bez da je ikada objasnio razloge u javnosti. Danas radi kao notar.
Vijesti / Flash | 15. 08. 2018. u 12:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) raspisat će sutra novi natječaj za prijavu kandidata za izbor glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH. 

Iz VSTV-a su Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da će ponovljeni natječaj za glavnog tužitelja biti raspisan u četvrtak, 16. kolovoza. 

Od osnivanja Tužiteljstva BiH 2003. godine, tom institucijom su rukovodila tri glavna tužitelja. Marinko Jurčević, koji je bio prvi izabran, napustio je funkciju bez da je ikada objasnio razloge u javnosti. Danas radi kao notar. 

Drugi glavni tužitelj Milorad Barašin – nakon disciplinskog postupka pokrenutog zbog kontakata sa Slobodanom Tešićem, koji se dovodi u vezu s međunarodnim krijumčarenjem oružja, smijenjen je s pozicije. 

Treći glavni tužitelj Goran Salihović je također smijenjen odlukom disciplinske komisije, zbog određenih nepravilnosti u radu, a ostao je na poziciji tužitelja u Tužiteljstvu BiH. 

Nakon suspenzije Salihovića, u rujnu 2016. je za vršiteljicu dužnosti glavnog tužitelja izabrana Gordana Tadić. 

Ona se prijavila na natječaj za glavnog tužitelja koji je VSTV raspisao 7. prosinca 2017. godine. Tada se na konkurs prijavilo još 12 kandidata, o čemu je BIRN BiH ranije pisao. 

Taj natječaj je poništen, a 16. kolovoza će biti raspisan novi.

Kopirati
Drag cursor here to close