Sustav zakazao

Traženje krivca za prometni kolaps u Jablanici: Je li snijeg zapravo kriv što je pao?

U Cestama Federacije stava su da je do kolapsa došlo uslijed spleta loših okolnosti, no najavljuju korake za točno utvrđivanje eventualnih propusta.
Vijesti / Flash | 23. 01. 2019. u 20:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Put od Mostara do Sarajeva jučer se graničio s nemogućom misijom zbog obilnih snježnih nanosa i obustave prometa na području Jablanice, na dionici magistralnog puta M-17 Konjic-Mostar. Danas je promet normaliziran. Oglasila se i Federalna uprava za inspekcijske poslove  priopćenjem u kojem navode da su još 2017. konstatirali da gospodarski subjekt koji ima licencu za održavanje putova ne posjeduje adekvatne resurse za održavanje putova.

Odlazak u konjičku Opću bolnicu na dijalizu za Ahmeda Klepu iz jablaničkog sela Čehari danas je prava avantura. U Konjic ga je dovezlo vatrogasno vozilo, a put do kuće mu je još uvijek zatrpan. Priča, još ne zna kako će se vratiti.

Nisu čiste ni ulice u samom centru Jablanice, iako su radnici službi održavanja na terenu danima, piše Federalna.ba.

Ništa se ne može usporediti s onim kako je jučer i noćas izgledala magistrala kroz jablaničku općinu. Tko je čisti, odnosno u čijoj je nadležnosti održavanje puta M17 – pitanja su na koja mnogi imaju odgovor. Za Federalno ministarstvo prometa i komunikacija dileme nema – javno poduzeće Ceste Federacije zakonski je nadležno za tu dionicu i oni su odabrali firmu koja će u njihovo ime taj posao obavljati.

''Oni imaju nadzor nad radom, nad održavanjem te dionice. Definitivno oni trebaju preispitati i taj ugovor, odnos sa tom tvrtkom'', kaže Mia Glamuzina, savjetnica ministra prometa i komunikacija FBiH.

Ipak je Ministarstvo od Federalne uprave za inspekcijske poslove zatražilo da ispita zašto je do kolapsa došlo.

Uprava reagira, odnosno podsjeća da su njeni inspektori još u 2017. godini utvrdili da gospodarski subjekt iz Jablanice, koji se bavi održavanjem cesta, ne ispunjava uvjete za stjecanje licence za taj posao. Gospodarski subjekt tvrdi suprotno:

''Licencu koju poduzeće Putevi d. d. posjeduje je validna i u potpunosti ispunjava poduzeće sve uvjete koji su potrebni za licencu i za obavljanje ove djelatnosti'', ističe Amil Babić, direktor građevinskog poduzeća iz Jablanice.

Vozila s neadekvatnom opremom, te dvije prometne nesreće u sat vremena na dionici dugoj 12 kilometara uzrok su jučerašnjeg stanja, tvrdi Babić i dodaje da su njegove tri grtalice također bile zapele u koloni, te da angažman policije nije bio zadovoljavajući.

''To je dionica nekih 12 kilometara i smatramo da je bilo potrebno puno više policijskih službenika kako bi pravovremeno svojim načinom rada i postupcima držali pod kontrolom tu kolonu'', dodaje Babić.

U Cestama Federacije stava su da je do kolapsa došlo uslijed spleta loših okolnosti, no najavljuju korake za točno utvrđivanje eventualnih propusta.

''Mi ćemo se držati toga da stvari popravimo, da utvrdimo odgovornosti i po tome ćemo oštro kazniti sve koji nisu bili odradili svoj posao'', poručuje Senad Smailović, savjetnik u Sektoru za održavanja cesta u JP Ceste FBiH.

Stvari se moraju popraviti, jer očito je da trenutni sustav ne funkcionira. To ništa ne znači 73-godišnjaku iz Gacka za kojeg je višesatno čekanje u koloni možda bilo kobno.

Kopirati
Drag cursor here to close