Grijeh

Traže se ostavke nakon korona-večere

Možda je bilo i nepažljivo i meni nije problem da snosim odgovornost za ono što sam učinio, kao bilo koji stanovnik ove države. Ako je i grijeh, neka je na moju dušu", rekao je ministar Kosašrac za Oslobođenje.
Vijesti / Flash | 05. 05. 2020. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Ismir Jusko nije krio svoje razočaranje nakon fešte u sarajevskom restoranu Golf Klub uaprkos zabranama i nepoštivanju mjera.

Kako je za N1 kazao, kada je vidio šta se dešava u vrijeme pandemije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, želudac mu se okrenuo.

"Doktor Jusuf Šabanović, direktor Klinike za opštu i abdominalnu kirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, snosit će posljedice nakon što je na svojoj rođendanskoj zabavi u sarajevskom restoranu Golf Klub okupio veći broj osoba usprkos mjerama zabrane povodom panedmije korona virusa. Ovo je za N1 potvrdila generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović.

"Tražimo hitnu ostavku Staše Košarca na poziciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH; Fahrudina Pecikozu, na mjesto zastupnika u Skupštini KS, kao i Nihada Fejzića, na poziciju člana Naučnog tijela za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom u KS", priopćeno je iz Naše stranke.

"Za organizatora slavlja liječnika Jusufa Šabanovića kao i za vlasnika restorana tražimo kaznenu odgovornost koju propisuje Kazneni zakon FBiH: 'Tko za vrijeme epidemije kakve zarazne bolesti ne postupi po naredbama ili odlukama donesenim na osnovu propisa nadležnog organa kojim se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje epidemije, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine'. Ako ostane sve na prekršajnim nalozima za gore pomenute, smatrat ćemo to minorizacijom njihove odgovornosti", poručuju iz Naše stranke.

Podsjećamo, građane se kažnjava s 500 KM ako ne nose masku, ali i za druge mnogo benignije stvari od one počinjene sinoć, navode iz Naše stranke.

"Očekujemo još rigoroznije sankcije za neodgovorne predstavnike vlasti, akademske zajednice i liječnike koji krše zabrane koje sami nameću i/ili ih opravdavaju kad su u pitanju građani. Pravosudni organi koji na ovaj slučaj ne reaguju tako ne da nisu u službi građana, nego su protiv njih", poručuju iz Naše stranke.

Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić jedan je od sudionika zabave u restoranu Golf Klub u Sarajevu.

"Ispričavam se svima zbog večerašnjeg ispada. Bio sam s prijateljima nakon dužeg vremena, našem dobrom prijatelju na rođendanu i svi ćemo snositi sankcije. Žao mi je zbog neprijatnosti koju ste osjetili", bio je komentar Fejzića nakon fešte koju je prekinula sarjavska policija, a koja se održavala usprkos zabranama i nepoštivanju mjera.

"Doktor Šabanović je bio uz moju obitelj kad mi je bila majka bolesna, a poslije i kada mi je bio bolestan stric. To je jedan veliki čovjek, koji je pomogao mnogim ljudima sa područja Sarajevsko-romanijske regije, ne pitajući kako se tko zove i koje je nacije. Došao sam da mom prijatelju čestitam rođendan, ne znajući kakav je format večeri. Zadržao sam se vrlo kratko. Bilo mi je važno da mu čestitam rođendan. Međutim, eto bilo je što je bilo. Možda je bilo i nepažljivo i meni nije problem da snosim odgovornost za ono što sam učinio, kao bilo koji stanovnik ove države. Ako je i grijeh, neka je na moju dušu", rekao je ministar Kosašrac za Oslobođenje.

Podsjetimo, sarajevska policija morala je intervenirati u restoranu Golf Klub nakon što je otkriveno da se tamo održava rođendanska zabava na kojoj sudjeluje više osoba.

Među njima su bili pjevačica Slađana Mandić, njene estradne kolege Halid Bešlić, Hari Varešanović, Šerif Konjević, Semir Cerić Koke kao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, te dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić, koji je ujedno i član Naučnog tijela za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Kako je potvrđeno, 16 osoba koje su nazočile fešti povodom rođendana bit će sankcionisano. Restoran je nakon višesatne privatne zabave zatvoren u 22:45 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close