Uklanjanje

Transparent s čestitkom za Bajram podigao tenzije u Srebrenici

Svake godine tradicionalno Općina Srebrenica je imala banere kojima svakoj vjerskoj zajednici čestita blagdane – od Božića, Uskrsa, do Bajrama.
Vijesti / Flash | 19. 07. 2021. u 18:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što su jutros postavljene čestitke povodom Kurban-bajrama na ulicama Srebrenice, one su nakon nekoliko sati skinute. Uradila je to Teritorijalna vatrogasna jedinica po naredbi načelnika Mladena Grujičića, rekao je za N1 Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine Srebrenice.

Duraković je rekao kako se dogodio nesporazum te da načelnik Grujičić ne razumije koliko Bajram, kao jedan od najvećih praznika znači Bošnjacima.

Foto:Facebook / Transparenti postavljeni po objektima IZ BiH

“Svake godine tradicionalno Općina Srebrenica je imala banere kojima svakoj vjerskoj zajednici čestita blagdane – od Božića, Uskrsa, do Bajrama. Jutros je Vatrogasna jedinica otišla da preuzme transparente, ali su oni bili dotrajali. Islamska zajednica je otiskala nove koji imaju tradicionalnu poruku Bajram Šerif Mubarek Olsun. To je načelniku zaparalo oči jer ima simbol IZ BiH. Postavljeni su na mjesto starih. Načelnik je iziritiran pozvao Vatrogasno jedinicu da ih skine. Pozvao sam ga da razgovaramo, ali je rekao da neće prihvatiti niti jedan baner koji nema znak općine, bilo da je od IZ BiH ili Pravoslavne crkve”, rekao je Duraković za N1.

Istaknuo je kako se ne slaže s tom konstatacijom jer da je tako “potrudio bi se da ukloni nelegalno izgrađene križeve”.

“Njegovo opravdanje je da su ovo nelegalno postavljeni transparenti. Mislim da je to jako nezrela odluka koju bi trebao da ispravi kao načelnik svih građana. Ovim diže bespotrebne tenzije”, poručio je Duraković.

Transparent je na kraju postavljen na ugostiteljski objekt.

Iz Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici oglasili su se nakon što je načelnik te općine naredio uklanjanje transparenta kojim se čestitao nastupajući Kurban-bajram.

Kako su objavili na svojoj službenoj Facebook stranici, "načelnik Srebrenice Grujičić pod prijetnjom je naredio skidanje transparenta kojima je Islamska zajednica u Srebrenici čestita bajram s tradicionalnom čestitkom Bajram šerif mubarek olsun".

"Zamislite koliki fašista mora neko da bude da mu smeta čestitka kojom se čestita Bajram i kojom mnogi naši sugrađani pravoslavci čestitaju nam Bajram?", napisali su na Facebook stranici Medžlisa IZ Srebrenica.

Dodaju da je njegov izgovor da postavljanje transparenta nisu općinski, ali da "on ne zna da su oni dotrajali i da se ne mogu više postaviti jer su od vremena bivšeg načelnika Malkića".

"Onaj koga vrijeđaju vjerski praznici i vjerska obilježja, nije ništa drugo do mrzitelj. I dok se u Srebrenici prave nelegalni spomenici sa pravoslavnim obilježjem, zatim nelegalni višemetarski pravoslavni križevi na starom gradu i drugim mjestima, Mladenu Grujičiću smeta bajramska čestitka. Toliko o međuetničkoj toleranciji", naveli su iz Medžlisa.

Ističu da će Islamska zajednica banere postaviti na svoje objekte, ali će "kao institucija nastaviti borbu za svoja prava putevima reda i zakon, jer očigledno da načelnik želi da nam pošalje poruku da javni prostor nije za Bošnjake".

"Jedan bajram smo klanjali bez struje, drugi nam ne daju da postavimo transparent, s razlogom se pitamo što je slijedeće?", naveli su iz Medžlisa IZ Srebrenica.

Nešto kasnije su objavili novi post na Facebooku, s fotografijama transparenta koji su ipak postavljeni na više objekata u Srebrenici. Kako se vidi, transparenti su isti kao onaj koji je općina skinula.

"Hvala Bogu imamo naše objekte Islamske zajednice i na objekte naših ljudi u Srebrenici, pa smo postavili transparente", objavili su u tom postu, prenosi Klix.

Kopirati
Drag cursor here to close