Presuda

Transparency International dobio na sudu Tužiteljstvo BiH

Vijesti / Flash | 11. 08. 2016. u 10:05 Sa.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Hercegovine presudio je u korist Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini (TI BiH) koji je podnio tužbu protiv Tužiteljstva BiH zbog nedostavljanja informacija koje se odnose na završene sudske predmete.

TIBiH je još u studenom 2014. od Tužiteljstva tražio kopije predmeta koji su okončani pravomoćnim osuđujućim presudama, a koji se odnose na kaznena djela protiv službene dužnosti.

Kako podsjećaju u priopćenju iz TIBiH, Tužiteljstvo je odbilo dostaviti tražene predmete, uz obrazloženje kako bi dostavljanje informacija moglo izazvati značajnu štetu po sprečavanje i otkrivanje kriminala.

Nakon što je TIBiH podnio tužbu, Sud BiH je presudio u korist te nevladine organizacije i istaknuo da je odbijanje Tužiteljstva BiH da ustupi tražene informacije protivno Zakonu o slobodi pristupa informacijama, kojim je jasno propisano da su sve informacije pod kontrolom javnih organa javno dobro.

U presudi je Tužiteljstvu naloženo da ponovo postupi po zahtjevu TIBiH, ali ovaj put poštujući proceduru propisanu zakonom.

Sud je zauzeo stav da u slučajevima kada su predmeti pravnomoćno okonačni nema nikakvog osnova za odbijanje pristupa informacijama, te je u obrazloženju presude posebno naglasio važnost javnosti rada pravosudnih institucija.

Ovo je osma presuda koju je TIBiH dobio tijekom ove godine protiv javnih institucija za kršenje Zakona o slobodi pristupa informacijama, a prva protiv Tužiteljstva BiH otkako TIBiH pokreće sudske postupke u ovoj oblasti.

''Presuda je veoma važna, ne samo za stvaranje pozitivne sudske prakse, već i u kontekstu dosadašnjeg netransparentnog rada Tužiteljstva, koje je u većini slučajeva odbijalo dostavljati informacije o svojim postupanjima, čak i slučajevima za koje postoji ogroman javni interes'', naglašavaju iz TIBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close