Zdravstvena zaštita

Tko vodi brigu o zdravlju migranata u BiH?

Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona ističe kako migranti koji se nalaze izvan kampova nisu pokriveni zdravstvenom zaštitom.
Vijesti / Flash | 14. 03. 2021. u 09:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sa dolaskom toplijeg vremena, u Unsko-sanskom kantonu se povećava broj migranata.

Zabrinulo je to građane u ovom kantonu, pogotovo u periodu kada je broj oboljelih od koronavirusa sve veći i pandemija ne jenjava. Ima li među ovom populacijom zaraženih? Tko vodi brigu o zdravlju migranata čiji se broj svakodnevno povećava na gradskim ulicama?

Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva Unsko-sanskog kantona ističe kako migranti koji se nalaze izvan kampova nisu pokriveni zdravstvenom zaštitom.

U posljednje vrijeme, upravo kod migrantske populacije, koronavirus je sve češća pojava.

Video: USK: Ko vodi brigu o zdravlju migranata?

Prema podacima kantonalnog ministarstva zdravstva, u kampu Borići trenutno boravi 10 migranata koji su pozitivni na koronavirus. I dok migranti koji borave u kampovima imaju zdravstvenu zaštitu, nitko nema uvid u zdravstveno stanje za više od 1500 migranata koji borave na otvorenom.

To potvrđuje i grupa maloljetnih migranata ispred kampa Borići, javlja BHRT.

Kako kažu, već dva tjedna spavaju ispred, jer za njih nema mjesta u tom kampu, a svoje šatore su ustupili onima koji imaju groznicu.

''I mi se bojimo korone, a nema nikakve medicinske zaštite. Ovdje ima DRC, ali nam kažu da smo maloljetnici i da ne možemo dobiti nikakve lijekove'', kazao je maloljetni migrant.

''Domovi zdravlja, zdravstveni timovi na čelu sa ministarstvom zdravstva pokrivaju migrante koji su u kampovima, mimo kampova nema kontrole. Mi ne možemo kontrolirati migrante koji se nalaze u šumama, napuštenim objektima, to se ne može kontrolirati'', ističe ministrica Ćemalović.

Bez zdravstvenog nadzora, migranti koji se slobodno kreću gradskim ulicama su higijensko epidemiološka prijetnja i sebi, ali i građanima Bihaća.

Upravo zbog toga, građani smatraju da mjere koje su na snazi trebaju važiti i za ovu populaciju s obzirom na to da epidemiološka situacija ne jenjava.

A dok se broj migranata na području kantona svakodnevno povećava, stav Operativne grupe za kontrolu nad migrantskom krizom i dalje ostaje isti,kapaciteti koji postoje mogu zbrinuti njih 2.500, sve preko tog broja treba biti izmješteno van kantona.

''Očigledno je da mi stanje u USK moramo popravljati i da se moramo baviti nekim drugim pitanjima, a ne samo migracijama'', kazao je Nermin Kljajić, ministar unutarnjih poslova USK.

Kopirati
Drag cursor here to close