Mjesna zajednica

Tko koga ženi? Špirić o mijenjanju demografije u BiH

Vijesti / Flash | 11. 03. 2016. u 06:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je u četvrtak navečer kako se, dok u Republici Srpskoj traje svađa dva suprotstavljena bloka, lagano mijenja demografska struktura BiH, koju naseljavaju azijati i Arapi.

Špirić je kao primjer naveo da u Travniku danas ima 5.000 studenata iz Turske, a za nekoliko godina vjerojatno će ih biti 15.000, prenosi Srna.

"Oni će ženiti Bošnjakinje iz BiH što je, također, njihovo pravo, a ja samo govorim o laganoj izmjeni demografske slike BiH i za 10 godina naša djeca neće imati priliku da pregovaraju s onima koji su rođeni u BiH nego s onima koji su došli u BiH s ne tako svijetlim namjerama ni prema Srpskoj ni prema BiH", rekao je Špirić na javnoj tribini u prijedorskoj Mjesnoj zajednici Čirkin Polje.

Istaknuo je kako u današnjem vremenu velikih nestabilnosti globalna ekonomija snažno posrće i da se ona neminovno odražava na nacionalne ekonomije širom Europe i svijeta, pa samim tim i Republike Srpske i BiH.

"Danas je predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde rekla kako se jedva nazire oporavak japanske ekonomije, da se gotovo ne nazire oporavak američke i da se ne može govoriti o oporavku europske ekonomije. To je ambijent u kojem Vlada Republike Srpske ostaje na nogama i isplaćuje mirovine, plaće i invalidnine na vrijeme", rekao je Špirić

Istaknuo je kako izazovi za regiju dolaze iz Europe. "Oni koji nam poručuju da je to naš jedini put, plaše se da Velika Britanija ne napusti EU, a da i Češka najavljuje tu mogućnost. Pravo pitanje je zašto mi idemo tamo, u što oni koji su već tamo sumnjaju", poručio je Špirić.

Prema njegovim riječima, SNSD treba njegovati i razvijati europske standarde.

"Nije bitno kada ćemo i hoćemo li postati članovi EU, već je bitno da svaki dan uređujemo Republiku Srpsku i razvijamo standarde primjerene standardima članica Unije", rekao je Špirić, dodajući da unutarnje nestabilnosti dolaze iz BiH koja je, na žalost, nedovršen projekt.

Kopirati
Drag cursor here to close