Sretno nam bilo

Jeste se pogubili u mjerama? Tko od danas radi i tko se kako kreće?

Ali, tko može ponovno otvoriti svoje radnje, tko i kada izaći u šetnju – da se ne pogubite u svemu tome – objasnit ćemo.
Vijesti / Flash | 04. 05. 2020. u 10:37 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Osjećam se kao da sam dobio novi posao i da mi je prvi radni dan'', izjavio je za Bljesak.info jedan od vlasnika frizerskih salona koji danas očekuje prve, stare, klijente.

Naime, nakon što su svoja vrata, zbog pandemije virusom korona, zatvorili na više od mjesec dana brojni privatni objekti danas će ih ponovno otvoriti. S povoljnijom epidemiološkom situacijom došlo je i do popuštanja restriktivnih mjera koje su nametnuli krizni stožeri na svim razinama zbog pandemije koronavirusom.

Ali, tko može ponovno otvoriti svoje radnje, tko i kada izaći u šetnju – da se ne pogubite u svemu tome – objasnit ćemo.

Prvo šetnja

Ranijim, i najradikalnijim, mjerama kriznih stožera zabranjeno je bilo kretanje svim mlađima od 18 i starijima od 65 godina. Zatim je, zbog povoljnijih epidemioloških mjera, ta zabrana ublažena.

Umirovljenici su, odnosno stariji od 65 godina, šetati mogli ponedjeljkom, srijedom i petkom i to u vremenu od 9 do 13 sati, dok su oni mlađi od 18 godina to pravo ostvarivali utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati.

Foto: Bljesak.info / Šišanje u Mostaru
Foto: Bljesak.info / U mostarskim frizerskim salonima dezinfekcija je prioritet

Od nedjelje 3. svibnja dozvoljeni su i novi termini. Pa tako, čisto da se ne pogubite u danima i satima, ako ste stariji od 65 godina, pored ponedjeljka, srijede i petka od 9 do 13 sati, izaći možete i nedjeljom do 13 sati. A oni mlađi od 18, pored utorka, četvrtka i subote od 14 do 20 sati, sada mogu izaći nedjeljom, ali kad umirovljenici uđu u kuću, iza 14 sati.

Tko može ponovno raditi?

Današnji dan, kad mogu primiti prve klijente, s nestrpljenjem su dočekali i brojni mali obrtnici u gradu Mostaru. Naime, od 4. svibnja omogućen je rad zanatskim radnjama i malim obrtima, poput cvjećarnica, urara, frizerskih i kozmetičkih salona, ali uz obvezno poštivanje epidemioloških zaštitnih mjera socijalne distance, zaštitnih maski i rukavica, te higijene.

Ali za rad bit će potrebno pridržavanje posebnih mjera poput uporabe vizira, jednokratnih pregača i jednokratnih ručnika.

Svi privatnici, uvjereni smo, svoje goste dočekat će u detaljno očišćenim i dezinficiranim radnjama.

Držimo distancu - socijalnu 

I naravno, od danas se možemo i okupljati, ali i to umjereno. Maksimalno deset osoba i uz obvezno poštivanje propisanih epidemioloških mjera, u prvom redu socijalne distance.

S današnjim danom uvodi se i pružanje redovitih specijalističko-konzultativnih i dijagnostičkih pregleda u svim zdravstvenim ustanovama bez obzira na oblik vlasništvu. Pružanje usluga će se uvoditi postupno i to sukladno planu zdravstvenih ustanova uz striktno pridržavanje epidemioloških mjera propisanih od strane Zavoda za javno zdravstvo HNŽ.

Sretno nam svima bilo!

Kopirati
Drag cursor here to close