Imena

Tko je vodio Zavod Pazarić u protekla tri mandata?

Iz Tužiteljstva KS poručeno je da se saslušavaju svjedoci i prikupljaju dokazi.
Vijesti / Flash | 29. 11. 2019. u 22:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju insistiraju na procesuiranju svih koji su odgovorni za stanje u Zavodu Pazarić. Traže obraćanje u federalnom Parlamentu, sastanak sa prestavnicima Vlade, ali i odgovore na brojna pitanja.

No odgovora, na koje je dužan odgovoriti federalni ministar za rad i socijalna pitanja nema.

Vozanje

"Vodio je štićenike, prema službenim navodima inspekcije da renoviraju, na prinudni rad na njegovim nekretninama u Sarajevu, vožena su službenim službenim vozilom Zavoda, odvozio ih je uposlenik Zavoda, kako bi od sredstava Zavoda renovirali nekretnine", kazala je za N1 Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u PD PFBIH o prethodnom direktoru Zavoda Pazarić, Jasminu Čerimagiću.

A bivši direktor je Jasmin Čerimagić, i to u dva mandata. Prije toga obavljao je dužnost predsjednika Nadzornog odbora u ovoj instituciji. Za medije ne želi govoriti, a u telefonskom razgovoru kaže sve će objasniti na sudu. Do sada, kaže, nitko ga nije saslušao, prenosi N1.

Za to vrijeme jedanaest Udruženja i Vijeća roditelja djece sa poteškoćama u razvoju zahtjevaju da se hitno procesuiraju i najstrožije kazne svi odgovorni, za nehuman odnos prema štićenicima u Zavodu Pazarić.

"Smijeniti NO, ili Upravni odbor neke ustanove ne predstavlja apsolutno ništa, ti ljudi mogu poslije toga potpuno normalno da budu dio nekog drugog UO ili NO nekih drugih ustanova. Mi smo za to da se već jednom uspostavi princip krivične odgovornosti, za sve zloupotrebe, malverzacije i sva ona krivična djela koja su se dogodila tamo", kazao je Edo Ćelebić, Vijeće roditelja sa poteškoćama u razvoju.

Popis

U nastavku se može pronaći spisak svih, koji su činili UO, NO Zavoda Pazarić u posljednja tri mandata. Je li netko od njih saslušan, i ako jeste, nije poznato. Iz Tužiteljstva KS u četvrtak je kratko poručeno da saslušavaju svjedoke, prikupljaju dokaze. I iz FUP je N1 dobio skoro identičan odgovor.

Popis pogledajte na linku OVDJE.

"Federalna uprava policije provodi aktivnosti na dokumentiranju krivičnog djela po predmetu 'Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić", dodaje Čelebić.

Iako je Zastupnički dom Federalnog Parlamenta na prošlom zasjedanju odbio raspravu o stanju u Zavodu Pazarić, zakazana je nova tematska sjednica-i to za 4. prosinca.

Bit će to prilika da se najviši federalni zakonodavni organ izjasni o aferi koja potresa javnost već tri mjeseca. Čeka se i stav Vlade o imenovanju novog rukovodstva Zavoda. O svemu ovome, resorni ministar Vesko Drljača, unatoč insistiranju i roditelja, ali i medija šuti, navodi N1.

Kopirati
Drag cursor here to close