Istinomjer

Tko je trošio novac FBiH na lobiranje u SAD-u?

Vijesti / Flash | 04. 02. 2017. u 07:38 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istinomjerovo istraživanje o lobiranju Vlade RS u Sjedinjenim američkim državama izazvalo je različite komentare na društvenim mrežama i portalima koji su ga prenijeli. Jedan od najčešćih bilo je pitanje koliko je novca u iste svrhe potrošila Vlada Federacije BiH.

Kako bi odgovorili na ovo pitanje, istraživači portala Istinomjer.ba ponovo su pregledali polugodišnje izvještaje koje su lobističke kompanije u SAD podnosile u skladu sa Zakonom o registraciji stranih agenata (FARA) u razdoblju od 2006. do 2015. godine.

Tijekom ovog razdoblja, nijedna kompanija nije prijavila nikakav angažman niti isplate od strane Vlade FBiH. Osim Vlade Republike Srpske, iz Bosne i Hercegovine registrovane su uplate od jedne privatne kompanije (Mims D.O.O.) i jedne političke stranke (HDZ 1990), u ukupnom iznosu od 84.000 dolara.

Pored toga, u izvještajima se pojavljuje i Stranka pravde i povjerenja, koju je 2013. osnovao Živko Budimir, ali bez ikakvih financijskih transakcija. Sveukupno, ovaj iznos nije ni blizu vrtoglavih 16.700.000 dolara koje su u istom razdoblju potrošile SNSD-ove Vlade – a još je dalje od 30 milijuna dolara o kojima je govorio Milorad Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close